vrijdag 28 augustus 2020

LEUGENS

Een factchecker  van  CNN heeft de speech van Donald Trump geanalyseerd. Hij vond meer dan 20 leugens of misleidingen. Dat was niet de eerste keer dat hij zich daar aan schuldig maakte.

Trump beschreef zichzelf als de president die meer voor de zwarte gemeenschap heeft gedaan dan elke andere president sinds Abraham Lincoln. Hij ziet dan wel een reeks wetten over het hoofd die onder president Lyndon B. Johnson tot stand zijn gebracht. Daarmee kwam, althans in de wetgeving, een einde aan de nog op veel plaatsen bestaande segregatie. De Civil Rights Bills verboden discriminatie in publieke gelegenheden, bij handel over staatsgrenzen heen, op de werkplek en bij he kopen en huren van woningen. De Voting Rights Act verbood de maatregelen die het in sommige staten voor zwarten moeilijk, zo niet onmogelijk maakten om te stemmen. Gisteren schreef ik hier nog dat Trump onlangs een maatregel van zijn voorganger Obama heeft ingetrokken die ertoe zou moeten leiden dat er meer zwarte Amerikanen in de voornamelijk door rijke witte mensen bewoonde buitenwijken gingen wonen. Ik zou niet weten wat voor positiefs hij nog meer  voor de zwarte bevolking heeft gedaan. Onder het armste deel van de bevolking bevinden zich nog altijd disproportioneel veel zwarten. Als ik een complotdenker was, zou ik hier schrijven dat de rellen en plunderingen die soms de vreedzame betogingen van Black Lives Matter begeleiden door de overheid worden georganiseerd en gefinancierd.

In zijn speech zei Trump ook dat hij een eind zou maken aan het al het geweld. Het aardige is dat hij dat vier jaar geleden ook zei. Hij heeft op dat terrein kennelijk niet zo zijn best gedaan.