woensdag 6 mei 2009

Kotsmisselijk

Het is in ons land een goede gewoonte in de media niet de volledige naam van verdachten van een misdrijf te gebruiken, maar initialen. Vroeger werd zowel van de voor- als de achternaam alleen de initiaal gebruikt. Inmiddels wordt vaak de volledige voornaam gebruikt. Het is daarom een goede gewoonte, omdat men verdachte is totdat een rechterlijke veroordeling onherroepelijk is geworden. Op deze manier worden ook familieleden beschermd die meestal part noch deel aan de daad van de veroordeelde hebben. Het is immers niet erg leuk voor bijvoorbeeld kinderen om op school voortdurend te moeten horen: "Jouw vader is een misdadiger." In het algemeen lijkt het me niet prettig om te horen: "Bent u soms familie van ...?"

De man die in Apeldoorn zichzelf en zes anderen dood reed werd eerst aangeduid als Karst T. Al snel werd dat Karst Tates. Ik vermoed dat 'Geen Stijl' daarmee begon. Dat heeft hoe dan ook geen boodschap aan privacy. In het huidige geval wordt het allemaal nog wat pijnlijker omdat Tates een maar weinig voorkomende familienaam is. Je bent dus al gauw 'familie van ...'.

Het Algemeen Dagblad maakte het nog iets erger, las ik in Het PAROOL. Dat publiceerde een foto van een Richard Tates uit Hoofddorp als de foto van Karst. Dan komt er iets op gang waar ik helemaal kotsmisselijk van word: mensen gaan hatemail sturen aan die volmaakt onschuldige Tates. "Richard heeft vele haatmails ontvangen, ranzige mail ook met een dreigende en scheldende toon, post waar de honden geen brood van lusten," aldus advocaat Heerenbout. Er zijn zelfs mensen die doelbewust via het internet naar 'Tates' gaan zoeken teneinde hun agressie de vrije loop te kunnen laten. Ze hadden succes: in Uithoorn woont ook een Richard Tates en die is aangesloten bij 'Hyves'. Is dat niet fijn? Dan kun je een lekker bericht bij hem achterlaten: 'Ik hoorde dat jij die aanslag hebt gepleegd! Ben je wel helemaal lekker??? Ga gauw je excuses aanbieden als je nog leeft!' En: 'Ik hoorde (...) dat jij de aanslag hebt gepleegd in Apeldoorn... waar hou je je schuil, kom tevoorschijn!!!'

Veel mensen zullen een warm gevoel gekregen hebben bij het applaus op de Dam tijdens de dodenherdenking. Er is ook een kant aan Nederland die koude rillingen bezorgt.

PS
Een groepje Duitse christenen kwam afgelopen zondag in Apeldoorn kerkdiensten verstoren met de mededeling waar het op 30 april allemaal door gekomen was: in de christelijke gemeente is het als Sodom en Gomorra, kerken zijn door hun onderlinge verdeeldheid verantwoordelijk voor de gebeurtenissen op 30 april.
x