donderdag 5 februari 2009

Beerput

Er is weer eens een kalf verdronken. Niet in een gewone put, maar in wat Het PAROOL "een beerput" noemt. Ik heb het nog een keer over Rochdale, je weet wel, die woningcorporatie waar één directeur alles kon doen wat God, de wetgever en de statuten verboden, zonder dat er een haan naar kraaide.

Hoe gaan ze deze beerput nu dempen? Nou, de gemeente Amsterdam was er als de kippen bij. De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (Wonen) stelt na het ontslag van bestuurder Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale voor de gemeente weer een rol in het toezicht te geven. Let wel: de gemeente moet "weer" een rol krijgen. Die rol heeft ze dus kennelijk gehad, maar dat zal wel niet meer gepast hebben in modern marktconform beleid.

De Tweede Kamer zit ook bepaald niet stil: Naar aanleiding van de incidenten bij Rochdale liet een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag weten dat de overheid de bevoegdheid zou moeten krijgen om de raad van commissarissen van woningcorporaties te kunnen ontslaan. Goed idee! Dan moet je natuurlijk wel een paar ambtenaren aanstellen die zich gaan bezighouden met het controleren van de activiteiten van die raden van commissarissen. Maar we wilden toch minder ambtenaren?

Eberhard van der Laan, die zoals je weet de boedel van Ella Vogelaar heeft overgenomen, speelt het nog harder. Hij gaat onderzoeken of die Möllenkamp strafrechtelijk vervolgd kan worden. Hij gaat praten met de raad van commissarissen, zodat hem kan blijken hoe het kan dat de ontslagen directeur Hubert Möllenkamp al die tijd zijn gang kon gaan. Die commissarissen zijn intussen demissionair. Volgens de raad is het maatschappelijk vertrouwen in de toezichthouders door de gebeurtenissen in de afgelopen maanden verdwenen. Ze zijn dus afgetreden. Ik weet wel waarom Möllenkamp zijn gang kon gaan. Als je zo'n geweldige kracht inhuurt, vertrouw je zo'n man. Die ga je niet voortdurend lopen controleren. Die gun je gewoon een Maserati.

'De politiek' moet nu eens een keuze maken: óf allerlei zaken reguleren en controleren, óf alles vrij laten en dan maar afwachten wanneer het weer een keer fout gaat. In het eerste geval heb je ambtenaren nodig. In het tweede geval heb je ook ambtenaren nodig, politieambtenaren. Gewoon even kijken wat het duurste is.