zaterdag 15 augustus 2020

PANIEK

Waarom deze paniek? Dat vraagt Robert Jensen zich af in een podcast (of vlog) die ik bij YouTube  tegenkwam. De podcast is duidelijk gemaakt kort na het begin van de coronacrisis, maar Robert blijkt een coronascepticus van het eerste uur te zijn. Het gevaar van corona wordt zwaar overdreven, net als al die onzin over het klimaat. We worden gewaarschuwd voor zaken die ooit zouden kunnen voorkomen, om onze aandacht af te leiden van onze echte, dagelijkse problemen. Robert maakt een kleine opsomming. Aantal doden over de gehele wereld: 2700, maar vooral in China. Aantal doden in Duitsland: 21. In Frankrijk 17. 60 in Amerika, 23 in Australië, 12 in Canada en in België 1. Waar zou je je druk over maken?

Het zou aardig zijn als Robert een podcast zou maken op basis van recente gegevens (stand op 9 augustus jl.). Aantal doden wereldwijd: 731.906, waarvan 4.634 in China. Aantal doden in Duitsland: 9.261. In Frankrijk 30.324, in Amerika 165.309, 295 in Australië, 8.981 in Canada en in België 9.870.

Paniek is natuurlijk nooit een goede raadgever, maar ik vind dat Robert zou kunnen aangeven dat hij de gevaren van het coronavirus destijds behoorlijk onderschat heeft. Ja, Robert, ik weet het, de Spaanse griep van destijds leidde wereldwijd tot een (geschat) dodental van 20 tot 100 miljoen. Dat was wel in een periode langer dan een jaar. Het coronavirus is pas een maand of vijf onder ons. Dat er nu nog niet meer doden gevallen zijn zal wel te maken hebben met het feit dat onze medische voorzieningen kwalitatief op een hoger niveau staan dan een eeuw geleden.

Laten we hopen dat het 100 jaar oude record niet verbroken wordt.