donderdag 13 augustus 2020

NAPALMMEISJE



Deze bijna iconische foto is 48 jaar geleden gemaakt, tijdens de Vietnamoorlog. Het zijn kinderen die vluchten voor een napalmbombardement. Het meisje in het midden werd bekend als het 'napalmmeisje'.

Als je deze foto om wat voor reden en binnen welke context dan ook op Facebook plaatst,  wordt hij binnen de kortste keren verwijderd. Waarom? Omdat het meisje naakt is en Mark Zuckerberg wil geen naakt op zijn Facebook.

Trouw schrijft: Stereotyperende kenmerken mogen niet meer op Facebook en Instagram en dus zullen plaatjes van Zwarte Piet in de toekomst worden verwijderd. Dringt het platform hiermee de Amerikaanse waarden op?

Die vraag kunnen we, denk ik, bevestigend beantwoorden. Je kunt over Zwarte Piet denken wat je wilt, “Maar het is wel ergerlijk dat we opnieuw de Amerikaanse normen door de strot geduwd krijgen.” dat zegt Linda Duits, mediawetenschapper  aan de Universiteit Utrecht. Bloot is absoluut verboden op de site, zelfs plaatjes met een schim van een tepel worden verwijderd. “Het zijn Amerikaanse puriteinse waarden. Eigenlijk lukt Facebook wel wat conservatieve politici nooit is gelukt.”

Je kunt het waarschijnlijk best mee eens zijn dat discriminerende context van Facebook verwijderd wordt, maar moet Mark Zuckerberg in zijn eentje bepalen wat net wel of net niet meer toelaatbaar is?