dinsdag 7 december 2010

Duurzaam

Trouw schreef: De ChristenUnie wil een convenant met alle supermarktketens om in 2015 de eigen merken alleen nog maar eerlijk en duurzaam aan te bieden. Daar gaan ze zelfs een motie over indien. Dikke kans dat die motie wordt aangenomen, want het kost de overheid niets en een convenant verplicht tot niets.

In hetzelfde nummer van Trouw staat de kop: Kabinet snijdt in te dure duurzaamheid. Kijk, in al die duurzame energieopwekking als windmolens en zonnepanelen gaat een hoop subsidie zitten en we moeten nu eenmaal bezuinigen. Verhagen wil in 2011 maximaal 1,5 miljard euro uitgeven aan de stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE+). Dat geld zal vooral komen van een opslag voor burgers en bedrijven op hun energierekening. Verhagen wil dus 1,5 miljard uitgeven die wij eerst, via onze energiemeters, in zijn laatje hebben gestort. En wat lees ik in nog steeds dezelfde Trouw:

Industrie die veel energie verbruikt, krijgt korting op de energiebelasting.

Kolengestookte centrales hebben een vrijstelling van steenkolenbelasting.

De lucht- en scheepvaartsector zijn vrijgesteld van accijnzen.

De accijnzen op diesel zijn laag om zo de transportsector te steunen.

Om die kortingen en vrijstellingen op gebruik van niet-duurzame energie mogelijk te maken, betalen wij dus met ons allen meer voor onze al of niet duurzame energie. In 'Hamlet' zegt Polonius op een gegeven moment: Though this be madness, yet there is method in't. Ik vrees dat dit ook voor het energiebeleid van onze regering geldt.
x