dinsdag 1 oktober 2013

Kwelling

We moeten nu eens ophouden met de mensen uit de auto en op de fiets te jagen, in ieder geval in Amsterdam. Dat lijkt me tenminste de conclusie die ik moet trekken uit een artikel in Het PAROOL onder de kop Fietsen in stad wordt kwelling. Gezien recente ervaringen, dacht ik dat het om een tijdelijk probleem ging. Het Damrak is momenteel vrijwel volledig voor fietsers afgesloten, omdat ze bezig zijn dat Damrak te transformeren tot een deel van de zogenaamde Rode Loper, waarover ik op 4 december 2008 schreef.  Maar het gaat helemaal niet om een tijdelijk probleem: Het fietsen in Amsterdam heeft de grenzen van de groei bereikt. Te smalle fietspaden en toenemende drukte leiden tot ongelukken en fietsfiles.

Het was mij allemaal nog niet zo opgevallen, want ik ga niet op de drukste tijden (tijdens welke het woon-werkverkeer plaatsvindt) per fiets de stad in. Maar: De fiets is populairder dan ooit. Terwijl fietsers in Amsterdam in 1990 340.000 ritjes per dag maakten, zijn het er nu een half miljoen. Op de drukste plekken passeren in twee uur 3500 fietsers. Dat is natuurlijk heel lastig, maar stel je nou eens voor dat de helft van die ritten ineens met de auto gemaakt worden. Een fietsfile stoot in ieder geval niet een hoop CO2 en fijnstof uit.

Fietspaden aanpassen of meer fietspaden aanleggen kost natuurlijk geld, maar Het geld dát er is, gaat vooral naar meer stallingen. Tot 2016 zal maar vijftien kilometer fietspad veiliger of breder worden gemaakt. En meer stallingen leidt ook weer tot meer fietsers, want het geeft toch wel een veilig gevoel, als je tijdens het boodschappen doen je fiets bewaakt kunt achterlaten. Nu is er een gratis, bewaakte stalling op het Beursplein, vlakbij de Bijenkorf, maar elke keer dat ik daar kom is hij vol. Hij is dan ook niet erg groot. En alle palen en paaltjes in de omgeving waaraan je je fiets met een kettingslot kunt vastketenen, zijn meestal ook al 'bezet'. De (onbewaakte) stallingen bij het Centraal Station zijn ook altijd helemaal vol.

De laatste keer dat ik de stad in fietste (gisteren!) vond ik dat absoluut geen kwelling. Ik ga daar voorlopig nog maar mee door.
x