In
Trouw las ik:
Mark (24) uit Maastricht tekende sinds 2006 tien keer succesvol bezwaar aan tegen snelheidsovertredingen, waaronder één van 49,5 km/uur te hard. "Ik vraag altijd alles op. De aktes van aanstelling en van beëdiging, het ijkrapport van de flitspaal, bij een lasergun het certificaat van de agent, foto’s, video’s, het proces-verbaal, een aanvullend proces-verbaal, echt alles." Om te beginnen: Mark heeft geen
"bezwaar tegen verkeersovertredingen". Als hij tien keer succesvol bezwaar heeft gemaakt tegen een boete, zal hij ook wel eens geen succes hebben gehad en zal hij nog veel vaker te hard hebben gereden zonder betrapt te zijn. Mark is een klootzak die kennelijk met groot plezier verkeersovertredingen maakt en niet sportief genoeg is om de gevolgen daarvan te accepteren.
Het is ieders goed recht om bezwaar te maken tegen een boete, ook de overheid en haar dienaren kunnen fouten maken. Om je bezwaar te onderbouwen kun je allerlei gegevens opvragen.
"Mensen gaan hierin steeds verder”, zegt Armando Jongejan, informatiemanager bij het korps Noord-Holland Noord. „Eerst ging het vooral om flitsfoto’s. Dat is voor ons nog vrij eenvoudig. Maar tegenwoordig vragen mensen om de akte van beediging van agenten, ijkrapporten van flitspalen en zelfs om apk-papieren van auto’s. Dat duurt vaak drie kwartier per verzoek. Dat gaat ver." (...) Landelijk steeg het aantal aanvragen in drie jaar van 7500 naar 15.000. Een van de redenen om al die gegevens op te vragen is de mogelijkheid dat de overheid te laat aan het verzoek voldoet, waardoor de boete van de baan is. Er komt nog een klootzak aan het woord:
Ferdi (24) uit Almelo heeft de afgelopen twee jaar naar eigen zeggen via de Wob 23 zaken gewonnen en acht verloren. Allemaal snelheidsovertredingen. Hoe vaak is hij niet betrapt? (De Wob is de 'Wet openbaarheid van bestuur', op grond waarvan je al die gegevens mag opvragen.)
Die Mark en die Ferdi zullen aan de borreltafel de bewonderaars op hun hand hebben. Ze zijn die stomme autopesters toch maar te slim af geweest. Vervolgens gaat men zich opwinden over slimme advocaten die alles uit de kast halen om hun cliënten een zo laag mogelijke straf te bezorgen. Of over ambtenaren van politie en justitie die fouten maken waardoor helemaal geen strafvervolging kan plaatsvinden. Ze vinden ook dat er meer blauw op straat moet. Maar ja:
De politie is steeds meer tijd kwijt aan verkeersovertreders die bewijzen willen zien. Aan types als Mark en Ferdi dus.
Kort geleden schreef ik
hier al dat verhoging van de maximumsnelheid (dus ook overschrijden van de maximumsnelheid) nauwelijks tijdwinst oplevert. Mensen rijden te hard omdat ze dat leuk vinden en omdat hun auto nou eenmaal dat vermogen heeft.
x