donderdag 3 september 2020

GOEDKOOP

Eric Mahieu uit de gemeente Noord-Beveland heeft, lees ik in Het Parool, iets ontdek wat je toch wel merkwaardig mag noemen: als je van Eindhoven naar Amsterdam wil reizen en het maakt je niet uit hoe lang je onderweg bent, ben je goedkoper uit met het vliegtuig dan met de trein, niet veel, 0,81 euro, maar toch.

Voor de intercity van Eindhoven Centraal naar Amsterdam Centraal zou hij 20,80 euro moeten betalen. Bij Ryanair zou hij eerst voor vijf euro van Eindhoven naar Dublin moeten vliegen en vervolgens voor 14,99 euro van Dublin naar Amsterdam. ‘Kost je iets langer, scheelt wel 0,81 euro,’ twitterde hij woensdagmiddag. Een tweet die inmiddels viraal gaat. (...) “Je moet natuurlijk wel voor ieder dingetje bijbetalen. Je moet de verzekering wegklikken, geen stoel kiezen en geen bagage. Maar als je dan eenmaal bij het afrekenschermpje bent, kan je echt voor vijf euro het ticket kopen.” Je moet er wel flink wat extra tijd voor over hebben. De treinreis duurt nog geen anderhalf uur en met het vliegtuig ben je met het in- en uitchecken al gauw een uur of veertien onderweg. Ook kan je in Dublin het vliegveld niet af. Wie de terminal verlaat dient 14 dagen in quarantaine te gaan. Inreizigers vanuit Ierland hoeven dat in Nederland niet.

De Engelsman Jordon Cox bekeek het ook en maakte daadwerkelijk een reis van Sheffield naar Essex via Berlijn en was zo 7,72 pond (8,67 euro) goedkoper uit.

Is de trein nu te duur of is het vliegtuig te goedkoop? Eric vindt dat de politiek het treinreizen goedkoper moet maken. Ik vind het te gek voor woorden dat je voor € 4,50 van Amsterdam Centraal naar Abcoude reist en voor slechts een halve euro meer van Eindhoven naar Dublin kunt vliegen. Bij die vliegreis ben je ook nog eens medeverantwoordelijk voor een veel grotere CO2-uitstoot.

Natuurlijk zullen niet zo gek veel mensen een reis met zo'n omweg maken, maar waarom zou je het niet doen als je het milieu niet zo belangrijk vindt en gewoon een lang bijzonder weekendje uit wil?