dinsdag 18 november 2008

Vrijheid

Iedereen mag in Nederland een school oprichten. Dat is een uitvloeisel van onze grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Sharon Dijksma, staatssecretaris van onderwijs, vindt dus dat zij geen (kwaliteits)eisen mag stellen aan bestuursleden van scholen. Daarnaast moet zij vaststellen dat met name bestuursleden van Islamitische scholen niet zo goed functioneren. Zo wordt geld dat is bedoeld voor onderwijs (...) vaak aan heel andere zaken uitgegeven, zoals excursies, huisvesting en leerlingenvervoer. Dat schrijft Trouw. Ook blijkt het onderwijs op veel islamitische scholen onder de maat.

Hoewel ik elke vorm van geloof bijgeloof vind, ben ik een groot voorstander van vrijheid van onderwijs in die zin, dat iedereen het recht heeft onderwijs te geven op levensbeschouwelijke basis. Ik ben er ook voor dat dat onderwijs door de overheid gefinancierd op dezelfde grondslag als het openbaar onderwijs, dat overigens net zo min waardevrij is als het bijzonder onderwijs.

Ik vind ook dat als de overheid het onderwijs financiert, zij eisen mag stellen aan de kwaliteit van dat onderwijs en aan de kwaliteit van iedereen die zich daarmee op een of andere wijze bemoeit. De leerkrachten moeten het diploma van de pabo op zak hebben, de schoonmaker moet Glorix van pure chloor kunnen onderscheiden. Als de kinderen de school verlaten, moeten zij een bepaalde hoeveelheid kennis verworven hebben. En hoe christelijk, islamitisch, joods, hindoeïstisch of antroposofisch een bestuurslid ook is, je mag verwachten, zelfs eisen, dat zhij het verschil weet tussen (kosten voor) rekenles en (kosten voor) leerlingenvervoer. Het is mij volstrekt onduidelijk wat dat te maken heeft met vrijheid van onderwijs.

Het is zeer begrijpelijk dat islamitische (dus waarschijnlijk allochtone) bestuursleden de zeer uitgebreide en ingewikkelde regelgeving op het terrein van het onderwijs nog niet helemaal door hebben. Daar kun je een cursus tegenaan gooien en/of je regelt dat de boekhouder dat netjes in de gaten houdt.

Volgende week praat de Tweede Kamer verder over de misstanden in het islamitisch onderwijs. Ik ben benieuwd.