dinsdag 12 mei 2009

Bureaucratie

Wie heeft er geen hekel aan bureaucratie? Tot nu toe had je één troost: na je overlijden heb je daar in ieder geval geen last meer van. Helaas, ik moet je teleurstellen: Trouw plaatste gisteren een achtergrondartikel naar aanleiding van het onlangs overlijden van Hans Holzer (26 januari 1920 - 26 april 2009).

Nee, Holzer, vóór de Tweede Wereldoorlog van Oostenrijk naar Amerika geëmigreerd, was geen bureaucraat die na zijn dood nog eens driftig doorgaat met het bedenken en opleggen van onzinnige regeltjes. Hij heeft 140 boeken op zijn naam staan, zowel fiction als non-fiction. Ondanks dat had ik nog nooit van hem gehoord. Zijn werk lag onder andere ten grondslag aan een bekende horrorfilm: 'The Amityville Horror', dat gaat over een 'bezeten' huis. Amityville bestaat echt en in een huis daar zijn echt zes mensen vermoord door een jongeman die, volgens Holzer, 'bezeten' was door een overleden indiaan, die pissig was geworden, omdat het huis gebouwd was op een voormalige indiaanse begraafplaats. (Datzelfde thema komen we tegen in 'Poltergeist'.) Historici weten niets van die begraafplaats.

Holzer wenste niet dat van hem beweerd werd dat hij 'geloofde' in het bestaan van geesten en spoken. Hij kon bewijzen dat ze bestaan. Over de kwaliteit van die bewijzen kan ik niets zeggen, want ik heb daarvan geen kennis genomen.

Holzer kon dus bewijzen dat overledenen contact kunnen maken met nog levende mensen. Hij wist ook dat het leven na de dood er niet heel erg veel anders uitziet dan het leven daarvoor. "Het is een wereld net als de onze, met slechts twee verschillen: er is geen besef van tijd, en als je ziek bent als je sterft, ben je daar niet meer ziek. Maar voor de rest tref je daar huizen, bomen, tuinen, familieleden en je vrienden aan. (...) Misschien is het er wat vriendelijker, maar het is wel een normale, reële wereld. En jij ziet er uit zoals je er voordien uitzag. Misschien wat jonger, als je dat wilt." Met dat laatste zal de cosmetische industrie niet blij zijn. Daar gaat hun handel. Je gaat je overigens wel afvragen waarom we niet meteen beginnen aan dat tweede leven. Dat zou het allemaal toch een stuk gezelliger maken. Dat had veel beter geregeld kunnen worden.

Veel mensen willen graag contact hebben met overleden geliefden en zijn heel erg blij als dat via een medium nog lukt ook. Het aardige is nu dat de mensen uit die 'volgende wereld', zoals ik die maar even noem, graag contact hebben met nog in deze wereld levende mensen. Dat kan, maar dat gaat niet van een leien dakje. "Je kunt niet zomaar contact opnemen met je [nog levende] ome Frank", zei hij ooit in een interview. "Je hebt daar toestemming voor nodig van een groep die zich gidsen van de geesten noemen. Die zeggen dan: 'Waarom wil je contact leggen? Wat is je bedoeling?'." Daar gaan we weer: dat betekent formulieren in tigvoud. Dat betekent een en ander toelichten voor een commissie. Je kan waarschijnlijk in beroep gaan tegen een negatief besluit. En dat allemaal om je zoon een adviesje te kunnen geven bij de opvoeding van jouw kleinkind. Always look at the bright side: je hebt geen besef van tijd. Dus eigenlijk verloopt er geen tijd tussen je eerste idee en de definitieve beslissing in hoger beroep.

Nog even een gerelateerd bericht. Gisteren begon het proces tegen twee alternatieve genezers en Jomanda in verband met hun mogelijke betrokkenheid bij de dood van Sylvia Millecam. In het Radio 1-journaal van gisterochtend hoorde ik dat Jomanda niet bij het proces aanwezig zou zijn, want ze had 'onheilspellende berichten' over de datum vernomen. Het PAROOL schreef er dit over: Jomanda's advocaat liet dit weekend weten dat de datum van de zitting haar 'zorgen' geeft. Al eerder had ze dit soort gevoelens. Volgens haar advocaat heeft ze Pim Fortuyn twee weken voor zijn dood gezegd een bodyguard te nemen en waarschuwde ze in de weken voor Koninginnedag in Apeldoorn dat er grote problemen op die dag waren te verwachten. Aan wie heeft Jomanda mededeling gedaan van de door haar verwachte "grote problemen" op Koninginnedag? Zijn de de burgemeester van Apeldoorn, de marechaussee, de politie en de AIVD door haar ingelicht? Als die er niets mee deden, waarom heeft zij het niet luidkeels aan het hele volk verteld? Zij heeft een eigen website met een rubriek "Boodschappen van de Goddelijke Wereld". Dat lijkt me toch de aangewezen plaats voor een waarschuwing. Maar de laatste 'Boodschap' dateert van 14 maart 2007. Hebben jullie iets onheilspellends gemerkt gisteren?
x