zondag 18 oktober 2009

Simpel

Trouw wijdde gisteren een uitgebreid achtergrondartikel aan de FNV die van kleur verschoot. Vroeger was 'de' FNV-er links en stemde PvdA, nu kunnen ze net zo goed PVV stemmen en zich tot die partij aangetrokken voelen. Maar toen Agnes Jongerius aankondigde dat zij over de AOW zelfs met Geert Wilders wilde praten, werd zij door de top van de bij de FNV aangesloten vakbonden, onder aanvoering van de ABVAKABO en FNV Bondgenoten, teruggefloten. Weer zo'n klassiek voorbeeld van 'de top' die niet naar de achterban luistert? Een niet onbelangrijk deel van die achterban wil immers best met de PVV van Geert Wilders samenwerken. Ze willen zelfs op hem stemmen bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Trouw schrijft: In deze traditionele cultuur binnen de FNV is het niet makkelijk om ervoor uit te komen dat je PVV stemt. Hoewel ongeveer 200.000 leden volgens de peilingen PVV stemmen, is het moeilijk hen te vinden. Op de website van AbvaKabo reageren ze meestal anoniem. "De PVV is de grote onzichtbare groep", zegt Jelle Visser, hoogleraar aan het Amsterdamse Instituut voor Arbeidsstudies. Een stukje verder zegt Jelle Visser: PVV'ers zijn niet actief. "Ze hebben geen uitgesproken ideeën. Ze zijn anti-Europa en anti-buitenlanders, maar verder is het onduidelijk."

Toen ik nog werkte voor mijn brood was ik ook binnen de ABVAKABO redelijk actief. De bestuurders waren niet altijd blij met me, omdat ik hun, als ik dat nodig vond, duidelijk liet blijken dat ik het niet met ze eens was en waarom niet. Dat deed ik niet anoniem en omdat ik nogal vaak uitgesproken ideeën heb. Met mensen die anoniem wensen te blijven en geen uitgesproken ideeën hebben kan ik niet van gedachten wisselen. Ik ga discussies aan omdat ik bereid ben me te laten overtuigen van mijn ongelijk. Iemand die geen uitgesproken ideeën heeft, heeft zeker geen argumenten om die ideeën te onderbouwen en zal mij dus niet kunnen overtuigen.

Ik heb de tijd nog meegemaakt dat er een communistische vakbond was, de Eenheids Vakcentrale (EVC). Noch de overheid, noch de andere vakbonden wensten met de EVC te overleggen. Na de opheffing van de EVC stapten de leden massaal over naar bonden aangesloten bij de NVV (de voorganger van de FNV). Die communisten hadden uitgesproken ideeën en waren actief. Zij gingen naar vakbondsvergaderingen en hadden zo een belangrijke stem in de bepaling van het beleid. Als je als lid of sympathisant van de PVV wil dat jouw vakbond doet wat jij wilt, moet je een keer van je luie, ideeënarme reet komen en naar zo'n vakbondsvergadering gaan. Zoek wat gelijkgestemden bij elkaar en voor je het weet hebben jullie de meerderheid in die vergadering en kun je 'de top' vertellen wat die namens jou moet doen. Zo simpel werkt dat.
x