dinsdag 16 april 2019

WERELDERFGOED

Dubrovnik is een Kroatische havenstad aan de Adriatische zee. De stad werd gesticht in de 7e eeuw en heeft een oude, compleet ommuurde vestingstad. Die moet echt wel mooi zijn, want die staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco, net als de Amsterdamse grachtengordel en Venetië.


Het is dus niet vreemd dat Dubrovnik veel toeristen trekt, maar dat is niet vanwege die werelderfgoedlijst. Hoeveel mensen zullen die lijst bestuderen wanneer zij hun vakantie plannen? De Volkskrant schrijft: Dubrovnik is zo fotogeniek dat televisieproducent HBO er het flink deel van de grootste televisieshow op aarde filmde: Game of Thrones – de serie waarvan het laatste seizoen vanaf maandag (gisteren) wereldwijd te zien is.

Dubrovnik staat model voor Kings Landing, de hoofdstad van Westeros uit Game of Thrones. Nou, dat trekt pas toeristen: ‘Is dit niet waar Sansa Stark bijna werd verkracht? In seizoen 2, aflevering 6?’ Nee, want Sansa Stark heeft nooit bestaan, laat staan dat ze bijna verkracht is. (In Delft kan je tenminste nog een kogelgat zien in de muur waarbij Willem van Oranje echt vermoord is.)

Een aantal jaren geleden deed zich een soortgelijk verschijnsel voor, toen er reizen werden georganiseerd langs plaatsen die voorkwamen  in de film The Davinci Code. Maar dat was maar een film; Game of Thrones is een, tot nu toe, zeven seizoenen durende tv-serie. Daar keken heel wat meer mensen naar en die willen allemaal een selfie maken met een gebouw uit Kings Landing op de achtergrond.

‘Onze stad is in een paar jaar tijd totaal onleefbaar geworden’, zegt Nikolina Farcic, voorzitter van de vereniging voor toerismewerkers. ‘De bewoners van het autovrije, en dus moeilijk te bevoorraden centrum kunnen nauwelijks nog boodschappen doen: de supermarkten hebben niet genoeg capaciteit om tienduizenden toeristen per dag te bedienen. Na drie uur ’s middags zijn alle schappen leeg. Ook de prijzen stijgen in het zomerseizoen met wel 40 procent.’

En wij maar denken dat er teveel toeristen naar Amsterdam komen. Maar bij muziek-en-film.infonu.nl lees ik: Amsterdam profileert zich nadrukkelijk als de filmstad van Nederland. De gemeente Amsterdam probeert de filmindustrie zoveel mogelijk te faciliteren bij filmopnames. Als ik lid van het gemeentebestuur was, zou ik nog wat langer doordenken. Ik herinner er maar even aan dat in 2014 massa's  buitenlandse tieners naar een bankje op de Amsterdamse Leidsegracht trokken om daar een selfie te maken, omdat in de film The Fault in Our Stars een terminaal ziek tienerstel op dat bankje een gesprek heeft en vervolgens uitgebreid zoent. Het AD schreef destijds: Amsterdam rekent zich ondertussen rijk. De hoofdstad verwacht dat de film honderdduizenden toeristen trekt en tientallen miljoenen oplevert. (Onderstreping toegevoegd.)

God helpe Amsterdam zijn meer dan 1900 bruggen over als er een populaire, langlopende tv-serie wordt opgenomen.