donderdag 1 januari 2009

Voornemen

Zo, voor degenen die niet de joodse, islamitische, Chinese of nog een andere dan de Gregoriaanse kalender volgen, is een paar uur geleden weer een nieuw jaar begonnen. Het is goed gebruik om dan iedereen een voorspoedig jaar te wensen, dus - voor wat het waard is - bij deze.

Een ander gebruik is je rond de jaarwisseling voor te nemen bepaalde dingen te laten - zoals het knijpen van katten in het donker, het hinderen van ambulancepersoneel, of het blindelings overbrengen van spaarcenten naar een bank die een nog hogere rente belooft - of bepaalde dingen juist te doen: oude mensen helpen bij het oversteken, Geert Wilders bekeren, alleen positief getinte blogs schrijven en meer in het algemeen lief en aardig zijn voor de medemens.

Af en toe bedenk ik ook wel eens iets positiefs, maar als ik na rijp beraad nog steeds van mening ben dat het positief is, vind ik het niet zinvol met de uitvoering daarvan te wachten tot iedereen vuurwerk begint af te steken.

Wat verwacht ik van het komende jaar? Niets! Nou niet meteen gaan denken dat ik ontzettend negatief ben of doe. Ik kan verwachten wat ik wil, maar als ik die verwachtingen gerealiseerd wil zien, zal ik daar toch vooral zelf wat aan moeten doen. Ik kan hier een verlanglijstje publiceren, maar ik ben niet zo naïef dat ik denk dat iedereen zijn best gaat doen om aan die verlangens tegemoet te komen. De meeste mensen, ook familie en vrienden, hebben wel wat anders aan hun kop. Mijn generatiegenoten hebben kinderen en (vaak) kleinkinderen die ze het ook graag naar de zin maken. Gelijk hebben ze. Waar het op neer komt is dat naar alle waarschijnlijkheid 2009 voor mij niet veel zal verschillen van 2008. Daar was ik best tevreden mee en het ontbreekt me aan de ambitie om het allemaal ineens veel leuker, spannender en boeiender te gaan maken. Mocht ik in de loop van het jaar iets positiefs voor een ander kunnen betekenen, dan ben ik vast de beroerdste niet om dat nog te doen ook. Ik zal het in ieder geval proberen. Dat lijkt bijna een goed voornemen.

PS
Gisteren zag ik bij AH een kaartje met een recept voor 'mosterd-mosselsoep met wortel'. Ik maak en eet graag (een maaltijd)soep, dus die heb ik maar eens gemaakt: een aanrader!