In het hoofdkwartier van een Amerikaans presidentskandidaat hing deze tekst:
1. Change vs more of the same
2. The economy, stupid
3. Don't forget health care
Change? Health care? Dat moet het hoofdkwartier van Barack Obama geweest zijn. Nee, het was in
1992 het hoofdkwartier van Bill Clinton, die het opnam tegen George Bush sr. Die werd na de succesvolle Golfoorlog onverslaanbaar geacht, maar de slechte economie deed hem de electorale das om.
Barack Obama werd met een duidelijke meerderheid gekozen. Zijn Democratische partij heeft in het Huis van Afgevaardigden een even duidelijke meerderheid, in de Senaat zelfs zo'n meerderheid, dat de Republikeinen geen gebruik, eigenlijk misbruik, kunnen maken van (het dreigen met) de 'filibuster', waarmee nieuwe wetgeving vertraagd, zo niet voorkomen kan worden.
En wat lees je dan op een gewone doordeweekse dag in
Trouw?
Macht van Democraten wankelt. Op 2 november a.s. zijn er weer verkiezingen voor alle zetels in het Huis van Afgevaardigden en 36 zetels in de Senaat. De Democraten zien nu al een bui hangen. Waarom? Het is inmiddels een vaak gebruikte kreet geworden:
It's the economy, stupid!
De financiële en economische crisis ontstond tijdens, je zou ook kunnen zeggen: mede door, het achtjarige beleid van George W.Bush. Barack Obama kreeg die crises en de gevolgen daarvan in de schoot geworpen. Iedereen die een heel klein beetje doordenkt begrijpt dat je niet binnen een jaar dat allemaal even recht breit. Maar je moet haast concluderen dat de kiezersgunst in Amerika vooral bepaald wordt door de (verwachte) inhoud van de portemonnee.
Waar de kiezer ruim een jaar geleden toenmalig president Bush en zijn Republikeinen hard afrekende op de crisis, lijkt hij meer en meer de Democraten en president Obama verantwoordelijk te houden. Obama en zijn Democraten zijn er niet binnen één jaar in geslaagd alles financieel weer lekker te laten lopen en de algemene koopkracht weer op peil te brengen. Hij wil ook nog eens een voor iedereen toereikende gezondheidszorgverzekering. Maar dat kost veel mensen wat extra geld, dus daar is de meerderheid tegen, want ook Amerikanen zijn nier graag een dief van eigen portemonnee. Kortom, tijd om weer op de Republikeinen te stemmen. Ze hoeven er maar één zetel in de Senaat bij te krijgen en ze kunnen weer lekker tegenwerken. De mensen met de laagste inkomens, of zonder enig inkomen, moeten gewoon wat beter hun best doen. Dan is ook voor hun de 'American Dream', veel geld, bereikbaar.
x