In Trouw wordt geschreven over een bezoek van premier Rutte aan Nederlande militairen in Irak. Die militairen (...) trainen lokale strijders in de strijd tegen IS. Dat verbaast me enigszins. Waar halen die Nederlandse militairen de specifieke dekundigheid over strijd tegen IS vandaan die de lokale militairen kennelijk niet hebben? Hoewel in ons land het dreigingsniveau nog altijd 'substantieel' is, hebben hier nog geen aanslagen plaatsgevonden en bij mijn weten hebben er in ons land geen schermutselingen plaatsgevonden tussen IS-terroristen en Nederlandse militairen. Hoe hebben 'onze jongens' die expertise dan verkregen?
Dat de 'lokale strijders' de benodigde deskundigheid niet in huis hebben kan ik mij wel voorstellen. Het Iraakse leger onder Saddam Hoessein stelde destijds niet echt veel voor, op één onderdeel na: de Republikeinse Garde. Na de tweede Golfoorlog werd dit legeronderdeel simpelweg opgeheven. Een groot aantal goed opgeleide soldaten kwam werkloos thuis te zitten. Ergens las ik, al weer enige tijd geleden, dat veel van deze ex-militairen zich tot een soort militie vormden, die later de basis zou worden voor Islamitische Staat. Het fundamenteel-Islamitische sausje werd er pas later overheen gegoten. Het valt dus goed te verklaren dat IS na de opkomst ervan een aantal belangrijke steden in Irak en Syrië in handen wist te krijgen. De successen van IS inspireerden wereldwijd, met name in de moslimwereld, veel gefrustreerde/getraumatiseerde moslims zich ook tegen andersdenkende moslims en niet-moslims, i.c. de westerse wereld, te keren.
Ook in Trouw las ik een artikel onder de kop VS: 45.000 IS-strijders gedood, nog 15.000 terroristen over. Dat deed me denken aan de berichtgeving destijds over de oorlog in Vietnam. Ook toen was er veel 'collatoral damage', al werd die term, geloof ik, nog niet, althans niet vaak gebruikt. Toen was het gebruikelijk dat elke dode 'gook' (=Vietnamees) als lid van de Vietcong of het Noord-Vietnamese leger werd geteld.
Cordes sur Ciel
1 dag geleden