vrijdag 28 augustus 2009

Roma

Nu heeft Eberhard van der Laan weer voor ophef gezorgd. Onze minister van integratie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer o.a.: "De door de «Roma-gemeenten» gesignaleerde problemen met de lokale Roma-bevolking, zoals disproportioneel hoge criminaliteit, extreem hoog schoolverzuim, en overlast, geven reden tot grote zorg. (...) Voorop staat dat tegen criminaliteit, schoolverzuim en overlast stevig en duidelijk moet worden opgetreden."

Ik ben er helemaal voor dat tegen criminaliteit, schoolverzuim en overlast duidelijk en stevig wordt opgetreden, of het nu om Nederlanders of allochtonen van welke categorie dan ook gaat. Nu las ik zeer recent in Het PAROOL dat het, na de vakantie, bij de taxistandplaats bij Amsterdam Centraal "weer een grote bende" is. (Onderstreping toegevoegd.) Wat zegt de verantwoordelijke wethouder Hans Gerson: "We moeten nu laten zien dat we dat gedrag niet meer willen. Maar nog meer controles zijn duur en we vinden ze op dit moment niet nodig." Zou het zo kunnen zijn dat die 'Roma-gemeenten' nog meer 'Roma-maatregelen' duur vinden en 'op dit moment niet nodig'?

De minister schrijft ook dat "de Roma de Nederlandse wet- en regelgeving ondergeschikt achten aan hun historisch gegroeide eigen tradities en wetten. Hiermee plaatsen de Roma zichzelf tevens buiten de Nederlandse samenleving." Het zal de minister niet onbekend zijn dat de Roma van oudsher een nomadisch, dus rondtrekkend volk zijn. Daaraan hebben 'wij', gevestigde burgers, altijd een bloedhekel gehad en we hielden ze dus altijd op een afstand. Ze werden, net als de joden, niet toegelaten tot alledaagse beroepen. Hitler deed de ultieme stap en ging ze gewoon uitmoorden. In diverse Oost-Europese landen worden ze nog altijd naar hartenlust gediscrimineerd. Ja, dan ga je zo langzamerhand er je 'eigen tradities en wetten' op nahouden en die stamp je er binnen één generatie niet even uit.

Verder schrijft de minister: "Immers uit gesprekken met «Roma-gemeenten» blijkt dat, de enkele gunstige uitzondering daargelaten, sleutelfiguren uit de Roma-gemeenschap vaak een strafblad hebben, waardoor het voor gemeentebesturen moeilijk is om goede contacten met sleutelfiguren op te bouwen en te onderhouden."Oud-Aholdtopman Cees van der Hoeven heeft ook een strafblad. Wordt die nooit en nergens meer voor een of ander overlegje uitgenodigd?

'Geenstijl.nl', de internetborreltafel en spreekbuis van anti-links en volkseigen, autochtoon Nederland, heeft wel een verklaring voor de brief van de minister. Hij laat zien dat ook een PvdA-minister best de waarheid durft te zeggen over een stel vermaledijde allochtonen die zich niet wensen aan te passen en zo kan hij ook nog eens de aandacht er vanaf leiden dat diezelfde PvdA veel te lief is voor die andere allochtonen, je weet wel.

En dan nog dit. We hebben het over in totaal ongeveer 3000 Roma in Nederland, verdeeld over een aantal gemeenten. Dat is 0,018 promille van onze bevolking. De problemen die deze minieme groep oplevert kunnen niet door een ministerie en enkele gemeenten gezamenlijk worden opgelost? Wat kunnen ze dan wel oplossen?