donderdag 7 januari 2010

Megalomaan

Maarten van Poelgeest, GroenLinks wethouder van Amsterdam, vraagt er zo langzamerhand om niet meer serieus genomen te worden. Gisteren schreef ik al over zijn niet erg consequente beleid nopens damherten, vandaag lees ik in Het PAROOL dat hij een boekje heeft afgescheiden, 'Meer Amsterdam', waarin hij beschrijft hoe Amsterdam er in 2020 uitziet. Het Paleis op de Dam is dan weer stadhuis. Dat is nou echt niet het meest originele idee van de afgelopen 100 jaar. Dan is Paul Rosenmöller, laatstelijk bij mijn weten tv-presentator en politiek vriendje van Maarten, burgemeester. Dan is er een regionaal treinnetwerk tussen Amsterdam, Zaandam, Schiphol, Haarlem en Almere. De laatste keer dat ik keek lag er al een netwerk, maar de megalomane denkwijze van Maarten inmiddels kennende, zou het best kunnen dat hij er een eigen Amsterdams netwerk naast wil leggen. Veel Amsterdammers rijden in 2020 op elektrische scooters en het sterft van de oplaadpunten. Zo kun je weer eens wat straten opbreken in de stad. Het mooiste komt nog: al die rotjochies in Zuid-Oost hebben hun pistolen ingeleverd en zijn een goed gesprek met elkaar aangegaan, tenminste: als de politie ophoudt met preventief fouilleren.

Ik ben bereid om één ding plechtig te beloven: bij de komende gemeenteraadsverkiezingen stem ik GroenLinks als dat garandeert dat Maarten nooit meer wethouder wordt.
x

Connectie

Wie had ooit kunnen denken dat er zekere connectie bestaat tussen het werk van de grote humanist Desiderius Erasmus en dit simpele weblog? De herkomst van 'Beggartalk' is duidelijk: mijn website heet beggar.nl. (Geuzenkade > gueux > bedelaar > beggar.) Op mijn bezoekersteller zie ik wel eens dat mensen hier terecht komen door te googelen op 'beggartalk'. Dan kun je ook terecht komen bij 'Beggars Talk'. Dat nu is de Engelse vertaling van een van de 'Colloquia' ('Samenspraken') van Erasmus, die hij de titel 'Bedel-praetjen' meegaf. Je zou haast denken dat ik die titel gejat en letterlijk in het Engels vertaald heb, quod non. Ik heb een Prismapocket uit 1961 met 'Samenspraken', maar dat is een selectie, waarin het Bedel-praetjen niet voorkomt.
x

Overstappen

Overstappen van de ene dienstverlener, bijvoorbeeld de energieleverancier, naar de andere, gaat nog altijd niet zonder dat er zich problemen kunnen voordoen. De een stopt, maar de volgende begint niet, of de oude blijft net zo makkelijk ook rekeningen sturen. Trouw komt nu weer met een artikel over wat er allemaal mis gaat bij de overstap van de ene internetprovider naar de andere.

Of je dat nu leuk vindt of niet, het internet is een niet meer weg te denken communicatiekanaal. Zonder internetverbinding kan ik dit blog niet publiceren, waardoor een aantal personen zich gaat zich afvragen of er misschien iets met me aan de hand is. En dat is maar een simpel voorbeeld. Een 'internetwinkel' kan heel wat orders mislopen.

De Consumentenbond heeft geconstateerd dat ruim één op de vijf 'overstappers' meer dan 24 uur zonder internetverbinding zit. Bij twaalf procent duur het zelfs langer dan vijf dagen. Het probleem doet zich vooral voor bij verandering van ADSL-aanbieder. Dan zit 31 procent langer dan een etmaal zonder internet.

Als er nou iets computergestuurd is, is dat wel het internet. Je zou dus mogen aannemen dat die internetaanbieders een paar ICT-ers in dienst hebben die van wanten weten. Hier en daar een keer een foutje maken, OK, dat kan iedereen overkomen. Ik beheer zelf een website en weet dus dat in html-taal een dubbele punt i.p.v. een puntkomma een wereld van verschil kan maken en hoe lang het kan duren voordat je zo'n foutje gevonden hebt. Maar als je 31 procent van de 'overstappers' meer dan een etmaal zonder internet laat zitten is er meer aan de hand. Dan heb ik het idee dat deze bedrijven niet uitgaan van het oud-Hollandse principe 'de cost gaat voor de baet uyt'. Die willen eerst jouw klandizie en (vooral) jouw centen en daarna gaan ze nog wel eens kijken of ze het echt goed voor je kunnen regelen.

Toen ik nog ambtenaar was moest ik vaak aanhoren dat het bedrijfsleven zo veel efficiënter werkte dan de overheid. Echt compleet overtuigende bewijzen heb ik nog nooit gezien.
x