woensdag 19 november 2008

Honger

We kijken er al nauwelijks meer van op als we op tv weer eens beelden zien van kinderen die honger lijden. Er zal in een of ander land wel weer eens een burgeroorlog of zo aan de gang zijn, of er is een natuurramp gebeurd. De kinderen (en hun ouders) komen bij elkaar in vluchtelingenkampen en worden gefilmd om ons tot goedgeefsheid te verleiden.

Veel kinderen met honger vallen pas echt op als ze dicht bij elkaar zijn. Maar 691.000 kinderen vallen niet op als ze over een groot deel van een heel continent verspreid zijn. Die 691.000 kinderen die op enig moment in 2007 honger hadden leefden in het land van de onbegrensde mogelijkheden, de Verenigde Staten van Amerika. Dat las ik in Trouw. Een onderzoek laat tevens zien dat 36,2 miljoen Amerikaanse volwassenen en kinderen of 12,2 procent van de bevolking op een bepaald moment in 2007 met honger te kampen hadden. Pas dat percentage op Nederland toe en je komt uit op ruim 2.000.000 mensen. Ik denk dat zo'n aantal tot Kamervragen en een spoeddebat zou leiden.

In de eerste zeven jaar van de periode dat George W. Bush president van de VS was is de Amerikaanse economie gegroeid, dat wil zeggen: op macroniveau. Groei is fijn, maar het zou nog fijner zijn als die groei eerlijk verdeeld werd. Maar winst verdelen klinkt in de VS naar socialisme en dat is een vies woord.

Het jaar 2008 zal geen groei van de Amerikaanse economie te zien geven. Daar mogen we wel vanuit gaan. Hoeveel kinderen en volwassenen hebben inmiddels al honger geleden? Barack Obama heeft 'verandering' beloofd. Als ik hem was, zou ik aan de basis beginnen.