donderdag 14 januari 2010

Put

Het debat in de Tweede Kamer over de reactie van het kabinet op het rapport van de 'Commissie Davids' heb ik gedeeltelijk gevolgd. Het begin heb ik niet gezien en niet lang na één uur vond ik het welletjes. Het komt een enkele keer voor dat 'de politiek' ook mij even de strot uitkomt.

Ik acht het voorstelbaar, zelfs verdedigbaar, dat een politicus (m/v) van een regeringspartij de fout of een misstap van (de leider van) een coalitiegenoot uiteindelijk 'slikt'. De reden daarvoor kan, eerlijk gemeend, het landsbelang zijn. ("Dit is niet de tijd voor een crisis.") Er lijkt mij niets tegen te zijn om dat dan ook gewoon open en eerlijk te zeggen. De meeste gewone burgers zullen dat begrijpen en waarschijnlijk ook billijken.

Ruim een etmaal dreigde er een kabinetscrisis. Werd die nou veroorzaakt door Jan Peter Balkenende, die fris van de lever zijn straatje begon schoon te vegen of door Mariëtte Hamer die even fris van de lever dat straatje weer vol begon te vegen?

De bijdrage van Mariëtte Hamer aan (de eerste termijn van) het Kamerdebat heb ik helemaal gevolgd. Uiteindelijk ben ik ook maar een politieke tinnegieter, maar ik ben ervan overtuigd dat over die bijdrage net zo hard is onderhandeld als over de brief van het kabinet. Die bijdrage is een schoolvoorbeeld van 'achteraf redden wat er nog te redden valt'. O ja, het CDA heeft een 'knieval' gemaakt. Maar de PvdA heeft een even diepe knieval gemaakt: die eerste reactie op de schoonveegoperatie van Balkenende was niet zo hard bedoeld.

Balkenende begon zelf driftig een kuil te graven. Hamer begon even driftig mee en dieper te graven. Toen het kalf dreigde te verdrinken, werd meteen begonnen met het dempen van de put. We zien later wel wie er in die gedempte put zijn achtergebleven. Bij de eerstkomende verkiezingen voor de Tweede Kamer zal PvdA-lijstaanvoerder Diederik Samson alle zeilen moeten bijzetten om het verlies van zijn partij nog enigszins te beperken.
x

Wetenschap

Je kent dat vast wel: je voelt iets op je klompen aan, maar dan begin je toch te twijfelen. Of iemand zegt glashard dat je ongelijk hebt. Gelukkig is er dan nog altijd de wetenschap. Nijvere lieden zijn voortdurend bezig hypothesen te onderbouwen met feiten. Zo las ik in Het PAROOL van gisteren dat een reeds lang door mij gekoesterd vermoeden op keiharde feiten berust: Op IJburg wordt het makkelijk een paar graden kouder dan in de Negen Straatjes. IJburg is een verzameling eilanden in het IJmeer, waar de wind vrij toegang heeft. De Negen Straatjes is een verzamelnaam voor een aantal veel bezochte smalle (winkel)straatjes in het centrum van Amsterdam. Intussen staat ook onomstotelijk vast dat het in de Kalverstraat altijd wat warmer is dan in het Vondelpark.

Gewapend met mijn pas verworven kennis durf ik zonder meer de stelling aan dat het op de Geuzenkade waar ik woon momenteel wat kouder is dan op de Willem de Zwijgerlaan, aan de andere kant van het blok. Zie het kaartje.

Het stuk Geuzenkade waar ik woon loopt vrijwel precies noord-zuid. Een koude wind uit oostelijke richtingen komt grotendeels ongehinderd, de bomen zijn immers ook bladerloos, tegen mijn woning aan, terwijl de huizen aan de Willem de Zwijgerlaan lekker in de luwte liggen. Wat is wetenschap toch mooi!
x