donderdag 18 juni 2009

Leedvermaak

Een paar dagen geleden zat ik te schrijven aan een blog over investeren in de scheepsbouw. Ik kwam daarop, omdat ik via zo'n kleine Googleadvertentie terecht was gekomen op de website van 'Hanzevast Capital'. Een investering van (minimaal) 50.000 euro zou je, door allerlei fiscale maatregelen, binnen twee jaar terug hebben met een winst van ruim 6000 euro. Op langere termijn zou die investering een rendement van (uit mijn hoofd) 135.000 euro opleveren. Je moest dan wel in het hoogste belastingtarief vallen. Je werd in feite mede-eigenaar van een (nog te bouwen) schip. Zelfs aan nageslacht en nabestaanden was gedacht: "75% van uw participatie is, onder bepaalde voorwaarden, successie- en schenkingsrechtvrij." Natuurlijk heb ik nergens 50.000 euro liggen en val ik niet in het hoogste belastingtarief, maar ik zat wat door te filosoferen. Zo dacht ik: heb ik al niet eens eerder gehoord over zeer aantrekkelijk rendement op investeringen? Uiteindelijk vond ik het allemaal wat ingewikkeld worden en koos ik een ander onderwerp voor 'Beggartalk'.

Nu bleek ineens dat ik een vooruitziende blik had: de Volkskrant had een artikel onder de kop:
Megaverlies voor belegger in schepen
Circa 40 duizend particuliere beleggers hebben rond de 1 miljard euro geïnvesteerd in 130 cv’s. Drie van de vier aanbieders hebben om extra investeringen gevraagd bij particulieren. Voor vrijwel alle 130 cv’s geldt dat er tot nader order geen dividend wordt uitgekeerd. Een van de vier grootste aanbieders van scheeps-cv's is 'Hanzevast'. Als de beleggers niet gauw een heleboel geld bijstorten gaan al die cv's naar de bliksem. Een advocaat, gespecialiseerd in beleggingszaken zegt: 'Ons kantoor bereidt zich voor op een bloedbad onder scheep cv’s. Het risico is groot dat beleggers hun geld kwijtraken.' Hij raadt beleggers af geld bij te storten, want de kans is groot dat ze dan ook dat kwijt zijn.

De oorzaak van al die financiële ellende? Het gaat niet zo goed met de scheepvaart. Dat was een van de eerste dingen waar ik aan dacht toen ik die website met aantrekkelijke verhalen las. Veel schepen varen ver onder de kostprijs. Zoiets vermoedde ik ook al.

Binnenkort waarschijnlijk dus veel "ach en wee" van 40.000 particuliere beleggers. Zal ik dan medelijden met ze hebben? Vergeet het maar! Als je in het hoogste belastingtarief valt heb je het niet echt slecht. Als je ergens 50.000 euro hebt die je naar wens kunt verbrassen, op een spaarrekening zetten, onder je kinderen kunt uitdelen of kunt beleggen heb je kennelijk goed geboerd. Zelfs een stuk financieel onbenul als ik weet dat je met beleggen risico neemt. Er gaat er wel eens een de mist in, toch? En: "Wie z'n gat brandt ...", of: "Wie het onderste uit de kan wil hebben ..." Ook 'Hanzevast' had ergens onderaan de pagina staan: "In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst."

Die 40.000 investeerders zijn, als de hele zaak instort, per persoon gemiddeld 25.000 euro kwijt. Dat is de helft van één minimale inleg. Dat zal ergens ook nog wel (gedeeltelijk) fiscaal gecompenseerd kunnen worden. Daar betaal ik dus ook een beetje aan mee. Al die mensen die zo nodig dat extra procentje rente, nog wat meer rendement op hun investering, nog wat meer winst op hun aandelenpakket wilden hebben, hebben er eendrachtig voor gezorgd dat mijn pensioen voorlopig pas op de plaats maakt. (bij sommige kleine pensioenfondsen wordt al gedacht aan verlaging van de pensioenuitkering.) Nee, ik heb GEEN medelijden. Geen schoner vermaak dan leedvermaak.
x