zondag 16 augustus 2020

GEVAAR

"Het is niet erg als 40 procent denkt dat de moord op de Amerikaanse president Kennedy een complot was. Maar bij een pandemie is dat anders. Dan is 10 procent een substantiële groep die de volksgezondheid kan ondermijnen. Bij vaccinatie bijvoorbeeld moet een hoog percentage van de bevolking zich laten inenten, anders krijg je geen groepsbescherming. En bij Covid-19 zie je dat als te veel mensen zich niet aan de regels houden het aantal besmettingen oploopt. Dat zie je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar nota bene vanuit de autoriteiten is gezegd dat het virus een linkse samenzwering is." Dit is een citaat uit een artikel in Trouw over een onderzoek van André Krouwel (universitair hoofddocent verbonden aan de afdelingen Politicologie/Bestuurskunde en Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam.)

Krouwel onderzocht hoeveel Nederlanders m.b.t. het coronavirus geloven in allerlei complottheorieën. Onderzoeksbureau Kieskompas zocht het uit. Uit de bijna 8000 ingevulde vragenlijsten die het ontving, blijkt dat ongeveer 10 procent van de Nederlanders gelooft dat er rond corona vieze spelletjes worden gespeeld. Vooral de aanhang van rechtse partijen denkt in complotten.  Een voorbeeld van een sterk staaltje complotdenken is de gedachte dat met het toekomstige vaccin een chip wordt geïnjecteerd om mensen permanent te blijven volgen. Onder aanhangers van rechtse partijen is het aantal mensen dat in de complotten gelooft hoger dan 10 procent, 22 procent van de PVV-aanhang, 20 procent van de SGP.

Sinds veel mensen zich nonchalanter gingen gedragen m.b.t. de anderhalve meterregel, is het aantal besmettingen aan het toenemen. Maar er zijn nog altijd mensen die die maatregel totaal overbodig vinden. Nog erger is dat, als er een vaccin beschikbaar kont, veel mensen zich niet zullen laten vaccineren, omdat ze ervan overtuigd zijn, dat met het vaccin een nanochip wordt ingebracht, waardoor de overheid hen (iedereen dus) overal kan volgen. Bij vaccinatie bijvoorbeeld moet een hoog percentage van de bevolking zich laten inenten, anders krijg je geen groepsbescherming.

Er zijn psychologen die vinden dat je complotdenkers niet moet wegzetten als 'gekkies'. Je moet de dialoog openhouden. Dat zal best, maar willen die complotdenkers een dialoog? Je kan net zo goed met een oudgereformeerde voorganger in  debat gaan over de vraag of God bestaat.

Goed, ik zal al die mensen die geloven/zeker weten dat er nanochips in een coronavaccin zullen zitten niet als stomme idioten bestempelen. Mag ik ze wel een gevaar voor de volksgezondheid noemen?