maandag 14 maart 2016

OUD

In Kassa werd afgelopen zaterdag ruim aandacht besteed aan he verdwijnen van 'De Blauwe Envelop'. Je mag niet van ouderen verwachten dat ze zomaar overstappen op digitaal aangifte doen en de aanslag ontvangen.

Hou oud moet je zijn om te mogen zeggen dat meedoen met al dat digitale gedoe van jou niet meer gevraagd mag worden? Ik heb helemaal niets met Facebook, Twitter, smartphones, Instagram, WhatsApp en Skype en wat voor 'sociale' toepassingen er nog meer zijn in de digitale infrastructuur. Maar ik heb wel een pc (laptop), een tablet en een (domme) mobiele telefoon. Ik heb ook een eigen website en schrijf al jaren dagelijks een weblog. Ik doe aan telebankieren sinds de Postbank met girotel begon. Betalen doe ik zelden meer met echt geld. Ik gebruikte al een PDA toen 'iedereen' nog een papieren agenda gebruikte. Ondanks alle bezwaren die je ertegen kunt hebben, ben ik een groot voorstander van de OV-chipkaart.

Kortom, ik ben over 10 dagen 77 jaar oud, dus niet zo piep meer, maar ik ga het digitale leven niet uit de weg. Sterker nog, ik was er redelijk vroeg bij. In 1983 (twee jaar na de introductie van de eerste IBM-pc, nog zonder harde schijf) schafte ik een homecomputer aan en twee jaar later mijn eerste pc, met een harde schijf met een capaciteit van wel 20 mb. Al vrij snel had ik een modem, waarmee ik contact maakte met een vriend, gewoon via de telfoonlijn, niet via Internet, dat toen hier bij het grote publiek nog niet bekend, laat staan in gebruik was. Sinds ergens het midden van de negentiger jaren van de vorige eeuw maakt ik daadwerkelijk gebruik van het Internet.

Ik ben echt niet het type dat overal als het eerste bij is, geen trendsetter. Maar ik vind ook dat je niet moet zeuren over nieuwe ontwikkelingen, dat je het allemaal niet kunt bijhouden. Veel van wat nu normaal is, werd in mijn jeugd beschreven in science fictionverhalen. De eerste stoomstrein werd als goddeloos beschouwd. Mijn ouders hebben de introductie van de radio nog meegemaakt, mijn generatie die van de tv. Dat iemand een draadloze telefoon gebruikte zag je 'vroeger' aan de tweede antenne op zijn auto. Die dingen werden in een soort koffer meegedragen. Nu heeft, geloof ik, ieder basisschoolkind zo'n apparaatje op zak en niet om alleen maar te telefoneren.

De oudjes moeten gewoon mee blijven doen.