dinsdag 1 september 2020

VREETSCHUUR

De  Zuidas is een wijk in Amsterdam aan weerszijden van de A10 tussen de Amstel en de Schinkel. NS  station Amsterdam Zuid ligt bijna in het midden van de Zuidas. De treinreis tussen dit station en Schiphol duurt 6. Een paar minuten naar het oosten ligt station Amsterdam RAI, dat weer op en steenworp afstand ligt van het congres- en tentoonstellingscentrum, waaraan het zijn naam ontleent. Al deze factoren maken het gebied zeer aantrekkelijk voor (hoofd)kantoren van nationale en internationale bedrijven.

Loodrecht komt de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas uit. Daaraan staat de woontoren The Gustav.   (Het zal wel The en niet De Gustav heten omdat er veel expats verwacht worden en The Gustav is uiteraard makkelijker te vinden voor bezoekende familie en vrienden uit hun geboorteland dan De Gustav.) Als je aan de Gustav Mahlerlaan gaat wonen ben je bepaald niet onbemiddeld. De goedkoopste woning die daar bij Funda te koop staat, kost 425.000 euro. Maar dan heb je ook maar één kamer. Diverse woningen hebben een prijs van (ruim) boven de 1.000.000 euro, maar ik zag er ook één van boven de 2.000.000 euro.

Er dreigt iets vreselijks te gebeuren in de Gustav Mahlerlaan. In de Volkskrant las ik: Als het aan de eigenaar van de dit jaar opgeleverde woontoren The Gustav op de Gustav Mahlerlaan ligt, komt er in december in de plint van het gebouw een Mc­Donald’s of een McCafé, of beide. Je kan je goed voorstellen dat de bewoners van de Gustav Mahlerlaan tegen  dit plan te hoop lopen. Als je in zo'n dure buurt woont wil je toch niet geconfronteerd worden met zo'n ordinaire 'vreetschuur'?

‘Zo zonde om hier een vreetschuur te krijgen, om maar niet te spreken over de overlast,’ aldus een van de omwonenden. ‘McDonald’s past absoluut niet (...) bij de uitstraling van de Zuidas,’ aldus een andere omwonende. ‘Een McDonald’s oogt niet aantrekkelijk (maar goedkoop), gaat gepaard met zwerfafval en vormt geen of minimale toegevoegde waarde,’ vindt weer een ander. Ook de overlast van (jonge) bezoekers tot ’s avonds laat wordt gevreesd, net als het beoogde terras in de binnentuin van het pand.

Als jongeren (geluids)overlast willen veroorzaken,  doen ze dat maar in Osdorp en Slotermeer, niet in deze chique buurt. Je moet er toch niet aan denken dat je je deur uitloopt en  stuit op iemand die elders misschien wel in een sociale huurwoning, woont. Dat zou zomaar kunnen, want die persoon heeft misschien net een frituurpan gekocht bij Cool Blue dat aan de Gustav Mahlerlaan is gevestigd.

Ik ben geen trouwe bezoeker van McDonald's. De laatste keer dat ik die bezocht heb was tijdens onze fietstocht door de Rocky Mountains. Het was die dag de eerste gelegenheid die we tegenkwamen waar we kop koffie konden krijgen. We hebben geen hamburger gebruikt. Als ik me goed herinner heeft Boukje wel een portie patat genuttigd. Daar was ze nu eenmaal gek op.

De buurt heeft al eerder de vestiging van een FEBO in een woonpand naast The Gustav weten tegen te houden. Hopelijk lukt .dat de filthy rich in deze buurt niet nog een keer.