vrijdag 27 november 2009

Plaag

De mens is een onderdeel van de natuur. Om zich te voeden gebruikt hij vertegenwoordigers van soorten uit de hem omringende flora  en fauna. Ook dat hoort bij zijn natuur, al denken vegetariërs en veganisten daar wat anders over. Zolang de mens niet meer plukt of doodt dan hij op kan blijft in principe het natuurlijk evenwicht gehandhaafd. Maar helaas, als we het even alleen over de fauna hebben, doodt de mens dieren niet alleen om zich te voeden, maar om allerlei andere reden. Sommige dieren worden uitsluitend gedood vanwege hun vacht, waarvan luxe kleding wordt gemaakt, voor hun veren ter verdere verfraaiing, voor hun slagtanden en ga zo maar door. Nog een graadje erger is het doden puur voor de sport. Veel diersoorten werden en worden op die manier (vrijwel) geheel uitgeroeid. De enige soort die zijn verstand kan gebruiken laat dat nogal eens achterwege.

Ook op andere wijze heeft de mens dom gedaan, namelijk door diersoorten te introduceren op plekken waar ze van nature niet thuishoren. Een bekend voorbeeld daarvan is in Nederland de muskusrat. Door een Tsjechische graaf is die ooit uit Noord-Amerika meegenomen en intussen heeft hij zich over zo ongeveer heel Europa verspreid. In Nederland houdt hij zich onledig met het ondergraven van dijken, wat in ons land als doodzonde wordt beschouwd. Medio 19e eeuw werd het konijn in Australië geïntroduceerd, waar het door gebrek aan natuurlijke vijanden een plaag werd en nog steeds is. Eveneens in de 19e eeuw werd de possum vanuit Australië in Nieuw-Zeeland ingevoerd omdat hij een aantrekkelijke vacht opleverde. Er ontsnapten er een paar en nu hebben ze er daar tachtig miljoen, bijna twintig voor elke Nieuw-Zeelander. Ze verspreiden ziektes onder het vee en tasten de fauna, met name bomen, aan. Een doodgereden possum is in Nieuw-Zeeland net zo gewoon als een doodgereden konijn in Nederland.

Hoe kom ik hier nu weer op? In Trouw stond een artikeltje over een 'bijbelse plaag' in Australië. Ook in de 19e eeuw werd de dromedaris in Australië geïntroduceerd. Australië heeft veel woestijn dus het beest voelde zich daar wel lekker. Intussen lopen er een miljoen verwilderde dromedarissen rond. Ze kunnen een tijd zonder drinken, maar uiteindelijk zullen ze toch water moeten zoeken. Nu heerst er in het midden van Australië extreme droogte. Een kudde van 6.000 dromedarissen, op zoek naar water, vond dat in het plaatsje Docker River, waar ze waterleidingen vernielden. Een aantal inwoners van Docker River durft hun huizen soms niet te verlaten uit angst voor de viervoeters, zo meldde een lokale functionaris. (...) "Dit is een plaag van bijbelse proporties die verwoestingen veroorzaakt in een droog en kwetsbaar gebied", aldus Luke Bowen, de voorzitter van een belangenorganisatie van veehouders. De autoriteiten gaan die zesduizend beesten nu vijftien kilometer verder opdrijven en ze daar afmaken.

Ik heb het al eens eerder gedaan, een ruimpje van John O'Mill citeren:
Het is het dier dat aan de rand
Van het gevaar terugspringt.
Het is de mens met zijn verstand
Die er elke keer weer instinct.

x