zondag 10 augustus 2008

Verdacht

Er zijn nogal wat 'probleemkinderen' uit 'probleemgezinnen'. Er is daarom grote behoefte aan pleegouders, bij wie de probleemkinderen tijdelijk opgevangen kunnen worden. Er zijn veel te weinig pleegouders. Toch wordt een deel van de beschikbare en mogelijk geschikte pleegouders niet in staat gesteld, lees ik in Trouw, daadwerkelijk hun wens iets te betekenen voor probleemkinderen te realiseren. De reden daarvoor is dat zij alleenstaande mannen zijn. En ja, een alleenstaande man die wel een tijdje voor een kind wil zorgen ... eh ... waarom wil zo'n man dat? Ik bedoel ... nou ja, je begrijpt wel wat ik bedoel.

Er zijn nogal wat alleenstaande mannen die onderwijzer zijn, of trainer van jonge sporters, of hopman bij de scouting. Er wordt uiteraard gekeken of ze over de juiste papieren beschikken en of ze wellicht een strafblad hebben. Als dat allemaal in orde is, kunnen ze hun zegenrijke werk beginnen. Voor zover ik weet komt in de sollicitatieprocedures nooit de vraag aan de orde: "Voelt u zich seksueel aangetrokken tot kinderen?" Als die vraag al gesteld zou worden en als de sollicitant al pedofiel zou zijn, ligt het toch niet voor de hand dat hij antwoordt: "Nou, reken maar!" Dus komt het van tijd tot tijd voor dat een onderwijzer, trainer of hopman (of priester, of betonvlechter) zich aan kinderen blijkt te vergrijpen. Het schijnt ook wel eens voor te komen dat niet-alleenstaande mannen zich aan kinderen vergrijpen. Worden selectieprocedures meteen aangescherpt om herhaling tot elke prijs te voorkomen? Mij staat daar niets van bij.

Is het mogelijk dat van een echtpaar dat pleegzorg wil verrichten de man pedofiel is? Ik zou niet weten waarom niet. Uiteraard wordt zo'n echtpaar onderzocht op geschiktheid voor het pleegouderschap, maar wordt daarbij nagegaan of de man wellicht andere dan puur zorgende motieven voor zijn pleegvaderschap heeft? Ik kan het me haast niet voorstellen. Er is geen strafblad, dus alles is prima in orde, toch? Henk Folkerts van pleegzorginstelling Yorneo zegt in Trouw:
"Mensen moeten echt alles op tafel leggen. Bij alleenstaande mannen vragen we letterlijk of ze zich seksueel aangetrokken voelen tot kinderen. Dat begrijpen ze altijd en iedereen geeft antwoord." Waarom vraagt Folkerts dat niet aan getrouwde mannen?

Pas nog had Folkerts een gesprek met een alleenstaande homoseksuele man die pleegouder wilde worden. "Ik vroeg: stel nou dat je over tien jaar toch seksuele gevoelens krijgt voor een pleegzoon. Hij had daar goed over nagedacht. Voor mij een reden om hem door te laten gaan." Als Folkerts een gesprek heeft met een echtpaar, vraagt hij dan aan de man: "Stel nou dat je over tien jaar toch seksuele gevoelens krijgt voor een pleegdochter." En wat doet Folkerts als die man daar helemaal niet over nagedacht heeft?

"Alleenstaande mannen hebben de schijn tegen." Dat zegt Folkerts ook nog. Ik ben al twaalf jaar een alleenstaande man. Ik kan geen pleegouder worden en heb de ambitie daartoe ook nooit gehad. Ik ben niet uitgesproken kindvriendelijk, maar ik zal best eens vriendelijk gekeken hebben naar een kind in een park of zomaar in het wild op straat. Heb ik dan ook een schijn tegen? Pas op: vies oud mannetje! Ik ga me van nu af aan maar zo onaangenaam mogelijk gedragen als er kinderen in de buurt zijn.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER.