dinsdag 15 juli 2014

Koken

Ik wist echt niet wat ik hoorde. Ik keek naar 'De groeten van Max', een consumentenprorgamma over vakantieperikelen. Dat begon met een verhaal over gaskookstellen, die zomaar konden ontploffen. Vervolgens gingen ze drie elektrische kooktoestellen testen. Kamperen en elektrisch koken. Waar haal je het vandaan? Wat heeft elektrisch koken met kamperen te maken? Je kunt zelfs apparaten aanschaffen waarmee je, 'kamperend' kunt inductiekoken. Dan moet je wel tijdelijk je koelkast uitschakelen, want inductiekoken vraagt veel stroom. Ik heb nooit een tent gehad waar een koelkast in paste en bovendien: hoe neem je die mee in een rugzak of fietstas?

Bij 'echt' kamperen kook je op hout. Maar zo'n purist ben ik nu ook weer niet. Bovendien: waar ik kampeerde was in het algemeen niet voldoende hout te vinden. Ik heb op houtvuur gekookt de allereerste keer dat ik kampeerde, bij de padvinderij. Daarna was er de primus. Daar ging petroleum in. Met het ingebouwde pompje zette je de petroleum onder de druk. De brander werd eerst voorverhit met spiritus of benzine, waardoor de petroleum die er onder druk uitkwam vergast werd. De vergassing hield zichzelf in stand tot je de druk via een ventiel verlaagde.

De primus werd op een gegeven moment vervangen door een benzinebrander. Die was kleiner en daar hoefde je geen lucht in te pompen. De benzine zorgde voor zijn eigen verdamping en druk.

Tenslotte kwam er het ideale kampeerkooktoestel: de spiritusbrander. Die had geen druk nodig. De spiritus ging in een bakje en je stak het aan. Je moest er wel een paar druppels water bij doen, want anders werden de pannen vreselijk zwart. Dat kon je weer voorkomen door in plaats van spiritus methanol te gebruiken, dat ook nog meer hitte gaf.

En nu is er dus het elektrische kooktoestel. Ik kampeer niet meer, maar zou me doodschamen als ik zo'n ding zou gebruiken. Wordt er eigenlijk nog wel gekampeerd?