Pampus is een forteiland. Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een serie forten die eind negentiende en begin twintigste eeuw werden gebouwd ter verdediging van Amsterdam. De Stelling is nooit in die hoedanigheid gebruikt en is nu een toeristische trekpleister en staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed.
Ik kom op Pampus (ja, niet echt natuurlijk) door een artikel in Het Parool. Daarin las ik dat Pampus niet alleen een fort, maar ook een campinkje rijk is. Er is plaats voor tien tweepersoons tentjes.
Forteiland Pampus moet zijn camping per direct sluiten, dat heeft de gemeente Gooise Meren laten weten. (...) Hulpdiensten zouden de camping in noodgevallen niet snel genoeg kunnen bereiken.
Bij hulpdiensten denk je aan brandweer, politie en ambulance. Als je dit ziet,
denk je niet meteen aan een brand, waar de brandweer binnen de kortste keren aan het blussen moet slaan.
Bij 20 mensen in tentjes en nog wat dagbezoekers verwacht je ook niet direct een volksopstand of een massale vechtpartij, waarbij de ME terstond handelend moet optreden.
Bij hulpdiensten moet je hier dus, denk ik, met name denken aan ambulances, want ook op zo'n klein eilandje met weinig bezoekers zit een ongeluk in een klein hoekje en er kan zomaar iemand een hartinfarct krijgen. Zou daar niet snel genoeg medische hulp bij kunnen zijn in de vorm van een ambulance? Hebben ze bij Gooise Meren wel eens gekeken hoe ze dat op de Waddeneilanden opgelost hebben? Daar zetten ze zo nodig een zgn. ambulancehelikopter in. Slim bedacht. toch?
Het AMC ziekenhuis (O nee, UMC) beschikt over een ambulancehelikopter. Die moet de veertien kilometer naar Pampus toch vrij snel kunnen overbruggen?
De organisatie, zegt één van de directeuren, ging razendsnel opzoek naar een alternatief en heeft dit ook gevonden. Kampeerders kunnen nu op aangelegde zeilschepen slapen in plaats van op het eiland zelf. Kunnen de hulpdiensten die zeilschepen wel snel genoeg bereiken? Ben jij ook zo benieuwd hoe ze dat doen?