woensdag 27 februari 2013

Basis

In mijn jeugd moest ik, net als mijn broers en zussen, vaak de boodschappen doen. De supermarkt was nog niet uitgevonden, dus voor groente ging je naar de groenteman, voor melk naar de melkboer en voor vlees naar de slager. Van de gekochte producten stelde mijn moeder, ook vaak mijn oma, de maaltijden samen. We kochten bij de slager nooit kant en klaar gehakt. We vroegen om een stuk rundvlees en als de slager dat had afgesneden, vroegen we of hij dat tot gehakt wilde draaien. Paardenvlees aten wij nooit, want mijn moeder was vlak bij een paardenslagerij opgegroeid en daar had ze onprettige herinneringen aan. Kant en klare producten had je toen nauwelijks en kant en klare maaltijden al helemaal niet. Er was dus weinig mogelijkheid daarmee te rotzooien. Nu weten we dus dat we zonder het te weten andere beesten dan koeien eten. Orthodoxe joden en islamieten hebben mogelijk ongewild varkensvlees gegeten.

In Trouw las ik dat het nog wel erger kan. De Zuid-Afrikaanse Universiteit van Stellenbosch wilde naar aanleiding van de onthullingen in Europa over paardenvlees onderzoeken hoe het in eigen land gesteld was met de productverpakkingen. Wat bleek: in 99 van de 139 etenswaarmonsters zaten andere ingrediënten dan op de verpakking stonden weergegeven. Varkens, kippen, ezels, geiten, en ja, zelfs waterbuffels bleken stiekem in sommige vleesproducten te zijn verwerkt. Ik las ook een wel aardige reactie op dit bericht: Zo eet je nog eens iets exotisch: ezel, geit en waterbuffel: alles vlees van dieren die niet voor de vleesindustrie gefokt worden. Dus geen groeihormonen en massa's antibiotica. Ik teken ervoor!

Bij Albert Heijn kun je tegenwoordig gehakt kopen dat voor zo'n 30% uit plantaardige stoffen bestaat. Zal wel soja zijn  Je kunt ook nepvlees kopen, dat voor 100% uit soja bestaat, waaraan wat geur- en smaakstoffen zijn toegevoegd.

Tegenwoordig moet er er op allerlei niet-natuurlijke producten staan wat er allemaal in zit. Dat er uit winstbejag gerotzooid wordt, weten we al jaren. Daarom hebben we een Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Die controleert dat allemaal. Maar ja, dat is een overheidsorganisatie en we willen een kleinere overheid, want ambtenaren kosten veel geld. Daar gaat je controle! Koop dus gewoon weer de basisproducten en maak daar je eigen eindproducten van. Niet alleen krijg je zo minder hormonen en antibiotica binnen, ook minder zout, suiker en schadelijke vetten. Eet smakelijk!
x