vrijdag 21 augustus 2020

VERKIEZINGEN

Ik ben af en toe blij dat ik niet hoef mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Geen haar op mijn hoofd zou eraan denken op Donald Trump te stemmen. Maar ik zou ook niet met al te veel enthousiasme mijn stem op Joe Biden uitbrengen. Trump noemt Biden een socialist. Een erger scheldwoord is er nauwelijks in de kapitalistische VS. Naar Nederlandse maatstaven is Biden zeker geen socialist. Zijn politieke ideeën liggen ergens tussen die van de VVD en D66. Hij zou m.a.w.in de Nederlandse politiek nauwelijks opvallen. Hij is een man van het midden.

Wat inmiddels steeds meer in zicht begint te komen: de opvolger van Biden zal de eerste vrouwelijke president van de VS worden: Kamala Harris, Bidens running mate. Biden heeft al laten doorschemeren dat hij niet aan een tweede termijn zal beginnen, als hij tenminste de kans krijgt een eerste termijn te beginnen en af te maken. Hij is de oudste presidentskandidaat ooit. (Hij wordt binnenkort 77.) Het zou zomaar kunnen dat zijn gezondheid hem dwingt terug te treden, waardoor Harris automatisch president wordt.

Vicepresidenten hebben in het algemeen weinig in de Amerikaanse politieke melk te brokkelen. Als Biden en andere Democratische leiders slim zijn, laten ze Harris juist een ook voor het grote publiek duidelijke rol spelen. Ze heeft dan vier jaar de gelegenheid om zich te warm lopen voor de verkiezingen van 2024.

Je kunt alleen president van de VS worden als je op Amerikaans grondgebied geboren bent. Destijds werd er in Republikeinse kringen veel over gespeculeerd dat Barak Obama niet op Amerikaans grondgebied zou zijn geboren. Harris is de dochter van een van oorsprong Indiase moeder en een van oorsprong Jamaicaanse vader. Ook van haar wordt intussen al gezegd dat ze niet op Amerikaans grondgebied is geboren.

Op YouTube is de complete speech te zien die Harris hield op de Democratische conventie, waarbij ze haar kandidatuur aanvaardde. Eén zin daaruit vond ik heel mooi: "There's no vaccin against racism."