Ik zal dit jaar geen twee weken op een naturistencamping doorbrengen; ik ga zelfs geen dag naar het naaktstrand in 't Twiske. Ik ben niet plotseling preuts geworden en ik ben ook niet bang dat medenaaktlopers mij fysiek onaantrekkelijk vinden. Ik heb mij daar sowieso nooit zo mee beziggehouden en welke tachtigjarige (dat ben ik inderdaad in de komende vakantieperiode) maalt daar überhaupt nog om? Nee, ik gebruik al enige tijd per dag 200 mg amiodaron. Dat moet hartritmestoornissen, bijvoorbeeld boezemfibrilleren, voorkomen.
Bij Apotheek.nl las ik dat dit medicijn bij 10 tot 30 op de 100 mensen de volgende bijwerking kan hebben: Gevoeligheid van de huid, vooral voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk en roodheid geven. Dit kan drie dagen tot soms zelfs een week aanhouden. Een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor beschermt hier slechts gedeeltelijk tegen. Blijf daarom uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur en draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril. Ik kan natuurlijk hopen dat ik bij die 90 tot 70 op de 100 gebruikers behoor, bij wie dit effect zich niet voordoet, maar ik heb geen zin om (je weet maar nooit) meer dan mijn armen in te smeren met een "zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor".
Hoe kom ik hier nou weer op? Nou, in Het Parool las ik dat op 27 en 28 juli in het Westerpark bij de Westergasfabriek al weer de achtste editie van het Festival Milkshake gaat woeden. Ja, en? De organisatoren willen kennelijk weer eens progressie humoristisch uit de hoek komen: Op het festivalterrein is onder meer een zogeheten Titty Bar (in goed Nederlands: een tietenbar), waar bezoekers alleen met ontblote tepels naar binnen mogen. Op een ander deel van het festival mogen bezoekers alleen naar binnen als ze hun broek uittrekken.
Ik zie het al voor me: vrouwen die in een oud T-shirt twee gaatjes maken, waar de tepels precies doorheen kunnen en mannen die een Schotse rok aantrekken.
Reclame (voor dit festival) werd (door Facebook) niet toegestaan omdat er een deels ontbloot bovenlijf op te zien is. Op de foto staat een topless vrouw. De vormen van haar borsten zijn te zien, maar door een bewerking zijn haar tepels verwijderd uit de afbeelding.
Het krantenartikel gaat eigenlijk over het het feit dat Facebook die advertentie voor het festival heeft tegengehouden. Volgens Facebook voldoet de advertentie niet aan de regels voor 'adult content' in advertenties. In die regels staat onder meer dat "naakt of gesuggereerd naakt'' en "overmatig zichtbare huid'' verboden zijn.
Wat moet je in godsnaam onder "overmatig zichtbare huid" verstaan? Toch niet de huid van een hand in een handschoen van doorzichtig plastic? De wereld is hier te klein als het erop lijkt alsof wij ons iets gelegen laten liggen aan islamitische normen en waarden, bijvoorbeeld door in een bedrijfsrestaurant halal voedsel te verstrekken. Al bijna 50 jaar geleden draaide in voor iedereen toegankelijke bioscopen een film, Turks Fruit, waarin volledig naakte mensen te zien waren. We blijven Facebook gebruiken al legt ons dat normen op die wij al tientallen jaren geleden achter ons hebben gelaten. Facebook hanteert de normen van een (voor ons) buitenlandse cultuur, die zich kenmerkt door overgevoeligheid voor zichtbare huid op borst-, onderbuik en bilhoogte.
Cordes sur Ciel
1 dag geleden