dinsdag 25 augustus 2020

KWETSBAAR

Nu het coronavirus voorlopig nog wel even onder ons blijft, moeten ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid beter worden beschermd. Dat stellen verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT).

Zo begint een artikel in Het Parool. Als 81-jarige met COPD en hartfalen leek me dat wel een goed idee, dus ik las nieuwsgierig verder. Hoe zouden ze mij gaan beschermen? Cees Hertogh, OMT-lid en hoogleraar Ouderengeneeskunde en Ethiek van de zorg zegt: "Te denken valt aan het reguleren van bezoek in verpleeghuizen, de inzet van beschermingsmiddelen en begeleiding van bezoek door een vrijwilliger die toeziet op de 1,5 meter afstand." Moet ik bescherming gaan zoeken in een verpleeghuis? 

Oud-VVD-senator Heleen Dupuis (75) is stellig: “Laten wij ouderen thuisblijven als we daar jongere mensen de ruimte mee geven. Zij moeten de maatschappelijke processen op gang houden,” zegt de voormalige hoogleraar medische ethiek. “Ik vind dat logisch en goed verdedigbaar. Ook voor onze eigen bescherming is het beter als wij zo min mogelijk in de openbare ruimte komen.’’ Nou, zo leef ik al maanden. Als ik verder van huis ga dan het winkelcentrum, ga ik naar het BovenIJ ziekenhuis of de pedicure. Ik heb sinds het uitbreken van de coronacrisis één keer een gewoon uitstapje gemaakt, naar het W.H. Vliegenbos, waar ik nog nooit geweest was, een ritje van (vice versa) wel ruim vier kilometer.

“Voor jongeren is dit echt een verschrikkelijke situatie. Medisch gezien hebben ze nauwelijks last van het virus, maar sociaal worden zij verreweg het hardst getroffen,’’ aldus kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het OMT. “School, evenementen, sociale activiteiten - alles wat voor jongeren zo belangrijk is om zich te ontwikkelen en contacten op te doen - zijn weggevallen.”

Op 1 januari 2018 waren er 799.000 80-plussers in Nederland, van wie een minderheid in een verpleeghuis verblijft. Gaan we de thuiswoners virtueel huisarrest opleggen zodat de jongeren  weer ongehinderd naar Afas Live kunnen? Ze moesten Lowlands ook al missen, al was er wel het nodige vermaak on line.

Opiniemakers als columniste Marianne Zwagerman en tv-presentator Jort Kelder joegen voor de zomer half Nederland op de kast met uitspraken die erop neerkwamen dat we onze welvaart niet op het spel moeten zetten om een paar duizend kwetsbare ouderen voor de coronadood te behoeden. Oftewel: dat een paar duizend  kwetsbare ouderen voortijdig overlijden is minder  erg dan dat jongeren enige tijd hun sociale contacten missen. Je moet er niet aan denken: een hele generatie contactgestoorden. Een overleden oudere merkt nergens meer iets van. Besmet ze zo gauw mogelijk,dan hebben we dat maar vast achter de rug.

PS

Zeur ik te vaak door over de coronamaatregelen? Dat zal best, maar ik word steeds pissig als ik lees over weer een groep die zo vreselijk te lijden heeft onder het coronavirus, of over mensen die het verplicht dragen van een  mondkapje als een aantasting van hun democratische rechten beschouwen, of over een overheid die werkeloos toeziet als haar regels met voeten worden getreden. Volgens een enquête van het CBS in 2019 (dus nog vóór de coronacrisis) voelde een derde van de 75-plussers zich enigszins eenzaam en 9 procent van hen voelt zich sterk eenzaam. Je mag aannemen dat die percentages nu hoger zijn en onder 80-plussers nog iets hoger, maar ze zijn minder zielig dan die  diverse miljoenen jongeren, toch?