woensdag 29 april 2009

Radicaal

Een heel enkele keer wordt er nog wel eens melding van gemaakt: in een land of streek waar de sharia radicaal wordt toegepast, wordt bijvoorbeeld de hand van een dief afgehakt. Dat vinden wij barbaars en dat is het naar mijn mening ook. Wij zijn gelukkig een stukje beschaafder.

Beschaving kent ook zijn gradaties. Wij gaan daar, in positieve zin, behoorlijk ver in: zelfs je eigen stoute kind mag je geen mep geven. (Maar ik denk dat een corrigerend tikje hier en daar oogluikend wordt toegestaan.) Toch kan het ook ons een keer te veel worden en moet er, volgens deze of gene, een duidelijke, desnoods radicale grens gesteld worden.

Rita Verdonk, je weet wel: die vrouw die zo trots op Nederland is, heeft ook een grens getrokken. Trouw meldt dat zij in een interview met SP!TS gezegd heeft dat pedofielen (wiens misdaad wettig en overtuigend bewezen is) mogen kiezen uit twee dingen: echte castratie of levenslange opsluiting, waarbij proefverlof niet aan de orde komt. Verdonk zegt dit, na de ontvoering van een 7-jarig meisje begin april in Ede. De twee mannen die hiervoor momenteel vastzitten, worden er ook van verdacht het meisje seksueel te hebben misbruikt. Een van de ontvoerders zou een tbs-er op proefverlof zijn. Verdonk noemt dit 'te gek voor woorden'.

Ik ben me ervan bewust dat er in allerlei opzichten een hemelsbreed verschil is tussen diefstal en misbruik van een kind en dat er dus een overeenkomstig verschil dient te zijn in de mate waarin beide delicten bestraft worden. Maar het beschaafde Nederland onderschrijft ook de 'Universele verklaring van de rechten van de mens', waarin onder meer staat: "Niemand mag onderworpen worden aan enige wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing." (Accentuering toegevoegd.) In mijn ogen is castratie én wreed, én onmenselijk, én onterend. (Eerlijk gezegd vind ik dat ook van levenslange gevangenisstraf, die op geen enkele grond vroegtijdig beëindigd kan worden.) Een beschaafd land legt op democratische wijze in wetgeving vast wat verboden en strafbaar is en welke straf maximaal wordt opgelegd. De onafhankelijke rechter legt de strafmaat vast. Een keuze tussen levenslang en een niet-bestaande (want: wreed, onmenselijk en onterend) straf kan niet voorgelegd worden.

Het gaat niet goed met Rita's clubje. Geert Wilders heeft het overbodig gemaakt. Dus vindt Rita het weer eens tijd worden om de aandacht te trekken met twee onderwerpen waarmee een beetje populist (m/v) altijd succes heeft: pedofilie en tbs-ers met proefverlof.