donderdag 23 juli 2020

PERMAFROST

Dat teken geeft Verchojansk aan, een dorp in Siberië. Het blauw daarboven is de Noordelijke IJszee Het plaatsje ligt op 67033' noorderbreedte. Dat is ruim 100 km boven de poolcirkel. Normaliter is het daar nogal frisjes, maar op 20 juni jl. was het er +38 graden Celsius. Dat  is 4 graden meer dan de gemiddelde temperatuur in juni in Congo, waar de evenaar doorheen loopt. Ik ben 15 keer boven de Poolcirkel geweest, nog wat noordelijker dan Verchojansk, maar zo'n hitte heb ik daar niet meegemaakt.

In Trouw las ik: In maart, april en mei kwam de temperatuur in dit deel van het Arctisch gebied tien graden boven het gemiddelde uit. (...)“Er was sprake van een warme winter en een extreem warm voorjaar. Zonder klimaatopwarming komen dit soort uitschieters maar één keer in de 100.000 jaar voor. Dat is de mening van Michiel van den Broeke, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en expert op het gebied van polaire meteorologie. Je moet toch wel een hard core klimaatscepticus zijn, of stekeblind en stokdoof, als je nog steeds niet wil geloven in de opwarming van de aarde, Ook een groep van internationale wetenschappers komt in een afgelopen woensdag gepubliceerd rapport tot de conclusie dat de hitte in Siberië ‘vrijwel onmogelijk’ was geweest zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Dat het juist in Siberië zo extreem warm is, zeker als dat vaker gaat voorkomen, heel erg omdat de permafrost (constant bevroren ondergrond) gaat smelten. Nou en, zou je kunnen denken. Nou, door dat smelten komt methaan vrij. Boven een artikel in de National Geographic van 7 december 2015 stond als kop

Methaan: de smeltende tijdbom

Methaan is volgens het KNMI na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de versterking van het broeikaseffect door de mens.

“Dit probleem kan niet regionaal of lokaal worden opgelost. De klimaatcrisis vraagt om een wereldwijde aanpak.”Zegt Van en Broeke.

En dit was  24 januari vorig jaar bij nos.nl te lezen: Nederland gaat een aantal klimaatdoelen voor volgend jaar niet halen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in de nota Kortetermijnraming voor emissies en energie in 2020. Hoeveel landen halen hun klimaatdoelen wel?