donderdag 20 augustus 2020

LOVECRAFT

De Volkskrant noemde het een paar dagen geleden een van de beste en interessantste series van het jaar ★★★★☆ In andere  kranten werd niet minder enthousiast geschreven over de nieuwe HBO-serie Lovecraft Country.

Eerst maar even over Howard Phillips Lovecraft, een zeer invloedrijk Amerikaanse horrorschrijver die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw klassieke verhalen en romans schreef rond een door hem zelf ontwikkelde mythologie, waarin een peilloos en oeroud kwaad schuilgaat onder de oppervlakte van het leven in New England, het noordoosten van de de VS.

Dat is allemaal  niet nieuw voor mij. Op mijn e-reader heb ik misschien niet het complete werk van Lovecraft, maar het komt toch dicht in de buurt. Een stuk of twaalf papieren bundels van zijn hand staan al jaren in mijn boekenkast. Als ik daarbij vertel dat ik ook aardig wat boeken van Stephen King en Dean Koonz heb, dan begrijp je dat ik een goed horrorverhaal niet uit de weg ga. Wat mij betreft behoort Lovecraft op dit terrein tot de allergrootsten. Als iemand hem DE allergrootste zou noemen, zou ik dat niet tegenspreken. Het zegt denk ik genoeg als je bedenkt dat een schrijver van niet het meest populaire genre uit de twintiger en dertiger jaren nog altijd zo veel gelezen wordt. (Bij bol.com is een hele serie boeken van zijn hand nog steeds verkrijgbaar, vooral in het Engels, maar ook vertaald.)

Omdat Ziggo veel HBO-series vertoont, heb ik maar eens gekeken of deze daar ook bij stond en jawel, Gisteren heb ik de eerste aflevering bekeken. Er zijn twee verhaallijnen. De ene beschrijft de trip van Atticus "Tic" Freeman met zijn om en vriendin door het gesegregeerde Amerika van de jaren vijftig van de vorige eeuw op zoek naar de verdwenen vader van Tic. Het racisme dat zij meemaken is op zich al horror genoeg, zou je zeggen. Tijdens gun reis komen de de drie ook in aanraking, met de in de literatuur beschreven horror.

Ik was enigszins teleurgesteld. De horrorscenes zijn niet gebaseerd op verhalen van Lovecraft, maar op het boek Lovecraft Country van ene Matt Ruff, waarin horror met een overduidelijke Lovecraft-signatuur wordt gebruikt. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Het aardige van Lovecraft vind ik juist dat hij zijn monster juist nooit fysiek beschrijft. Woorden als "unspeakable" en "unmentionable" verschijnen vaak in zijn verhalen. Lovecraft laat zijn lezers zelf een beeld vormen. Maar daar kan een eigentijdse film- of seriemaker en -kijker niets mee. Daar moet iemand van special effects bij gehaald worden.

Los van mijn teleurstelling over 'te weinig Lovecraft', was de eerste aflevering wel van zodanige kwaliteit dat ik zeker ook de volgende zeven (geloof ik) afleveringen ga zien.