zaterdag 28 augustus 2010

Smart

Robert Buzink is journalist en webspecialist bij de Volkskrant. Op het VKblog van de Volkskrant las ik een weblog van hem over de kennelijk moeilijke keuze tussen diverse 'smartphones': Blackberry, iPhone of Android. Voor mij is die keuze niet moeilijk, want ik hoef geen van drieën. N.a.v. een vorig blog van Robert gaven een aantal mensen aan dat ze een telefoon wilden waarmee je alleen kunt bellen. Om met dat laatste te beginnen: dat kan ik me totaal niet voorstellen. Een telefoon waar je niet mee kunt mailen, twitteren, video's uploaden en online muziek luisteren is voor mij een totaal overbodig apparaat.

Mijn eerste reactie was: Robert maakt een grapje. Maar omdat hij vervolgens serieus schrijft over allerlei voor- en nadelen van die smartphones en hun besturingssystemen, geloof ik dat hij het serieus meent. Mensen willen die voorlichting omdat ze al die mogelijkheden voortdurend bij zich willen hebben.

Eerst maar even een vaststelling: een smartphone is een computer die in je broek-, binnen- of borstzak (of handtas) past, waarmee je ook kunt bellen. (In tram, bus of trein zie ik vaak mensen die dat ding de hele tijd in hun hand houden.) Is de smartphone ook een verrijking van ons bestaan? Die vraag beantwoord je met "JA!" als je 24/7 bereikbaar wilt zijn, wilt kunnen internetten, foto's maken, video's bekijken, muziek luisteren, e-mailen, twitteren, routes plannen, afspraken bijhouden en God mag weten wat nog meer en waar dan ook.

Toen de mobiele telefoon nog niet meer dan dat was zag ik de voordelen wel, maar ik zag er ook de inperking van mijn vrijheid in. Toen ik een week geleden een dag doorbracht met enkele vrienden werd een van hen, hoewel hij een officiële vrije dag had, door collega's gebeld. Je kunt niet meer met goed fatsoen op vakantie gaan zonder de mogelijkheid dat je gebeld wordt door een familielid, vriend of kennis. "Sorry dat ik even stoor, hoor, maar heb jij toevallig het e-mailadres van ... bij de hand?"
"Nee, dat heb ik niet. Ik kan alleen maar bellen met dit ding. Ik ben op vakantie en dan doe ik allerlei dingen niet die ik thuis wel doe: de krant lezen, tv kijken, films zien, e-mailen, internetten." Een politiek verslaggever die niet op de hoogte is van het meest recente getwitter van Geert, Maxime of Femke kan beter een andere baan gaan zoeken. De wordbite gaat de soundbite vervangen.

We hebben ons volledig door de techniek laten inpakken.
x