We zijn natuurlijk allemaal vóór duurzame energie, bijvoorbeeld energie die wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen. De overheid is daar ook vóór en doet er vervolgens alles aan te voorkomen dat meer mensen die mogelijkheden gebruiken, door de bestaande wetgeving niet aan te passen. Zo las ik in Trouw: Een grote hindernis is de energiebelasting. Wie zonnepanelen op het eigen dak legt en de stroom direct het eigen huis in leidt, heeft doorgaans geen probleem. Die energie is gratis. Maar komen de panelen op het dak van het gezamenlijke flatgebouw of op de boerenschuur van de buurman, dan moet de stroom eerst het net op en moet er btw en energiebelasting over betaald worden. Je betaalt dus btw en energiebelasting over de stroom die je zelf, samen met anderen, opwekt. Dat stimuleert niet erg.
Maar de gewone burger is vaak net zo dom als de overheid. Maak bekend dat je ergens windmolens wilt plaatsen en je krijgt vrijwel het hele dorp over je heen: het bekende NIMBY-syndroom. Daar komen nog eens de activisten bij die vinden dat de horizon vervuild wordt of dat teveel vogels een doodklap kunnen krijgen. Je krijgt met andere woorden geen draagvlak voor het neerzetten van die windmolens.
In hetzelfde Trouw las ik over een onderzoek dat gedaan is in twee dorpen in de Duitse deelstaat Saksen. Beide dorpen zijn armlastig en liggen in hetzelfde dal. In het ene dorp (A) is een ruime meerderheid het eens met de plaatsing van de windmolens, in het andere dorp (B) is een ruime meerderheid het oneens. Waar ligt dat nu aan? In dorp A neemt de gemeente zelf deel aan de opwekking van elektriciteit door een lokaal bedrijf en krijgt dus ook een deel van de winst. Die komt via een Stichting ten goede aan de belangen van het dorp en de dorpelingen. In dorp B wordt de energie opgewekt door een beursgenoteerd bedrijf, dus het dorp en de bewoners zien helemaal niets van de winst.
Nog vragen?
x
Cordes sur Ciel
1 dag geleden