dinsdag 17 maart 2009

Plastic

Al zo'n kleine twintig jaar geleden, toen ik nog in Den Haag woonde, werd de burgerij opgeroepen plastic afval apart te verzamelen en gescheiden aan de vuilopruiming aan te bieden. Ik geloof dat dat één keer per week kon. Daar heb ik, trouwhartig en milieubewust als ik ben, aan meegedaan tot ik hoorde dat de gemeentereiniging het plastic weer gewoon bij het andere afval deed.

Op billboards en in tv-spotjes worden we de laatste tijd weer opgeroepen plastic van het andere afval te scheiden. Daar wil ik best weer aan meedoen, al gebruik ik weinig plastic, maar in Amsterdam bestaat die mogelijkheid nog niet. Slechts in een kwart van de Nederlandse gemeenten staan de daarvoor benodigde oranje bakken, schrijft Trouw.

Plastic afval kom je veel tegen als 'zwerfafval'. Dat zijn dan vaak de bekende petflesjes waarin frisdrank heeft gezeten, patatbakjes en plastic zakken. Eind jaren negentig werd een zogenaamde Convenant Verpakkingen afgesloten, waarbij o.a. met de verpakkende industrie werd afgesproken dat die hoeveelheid zwerfafval met 80% zou worden teruggebracht. Een convenant sluit de overheid als ze niet weer nieuwe regeltjes wil maken en het aan de goedwillende particulieren wil overlaten zelf maatregelen te nemen. De meeste convenanten geven de betrokkenen partijen een warm gevoel ("We gaan er samen tegenaan!"), maar stellen in de praktijk geen hout voor. Uit onderzoek van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden bleek achteraf dat zwerfafval juist was toegenomen.

Patat werd vroeger gewoon in een papieren zak gedaan. Dat kan nog steeds. Dat levert ook zwerfafval op, maar wel afbreekbaar afval. Voor de meeste mensen is het totaal onnodig om voortdurend een flesje water binnen handbereik te hebben, maar op een gegeven moment is het mode geworden, dus loopt 'iedereen' ermee. Het zomaar ergens wegflikkeren van lege flesjes kun je voorkomen door er statiegeld voor te vragen, want een beetje Nederlander gooit niet iets weg wat een zekere waarde vertegenwoordigt. Maar ja, het bedrijfsleven ziet meer in een convenant waar het niets mee hoeft te doen, dan in statiegeld. Dat maakt alles maar lastig.