De afgelopen weken hebben de Olympische Winterspelen gewoed. Ik heb daar vrij veel naar gekeken en geluisterd. Ik bedoel daar niet mee dat ik de Spelen ook gevolgd heb via de radio. Ik volg altijd nauwlettend wat de verslaggevers en commentatoren te melden hebben. Daar zitten vaak juweeltjes bij.
M/V
Van het kunstrijden op de schaats werd verslag gedaan door Hans van Zetten. Hij was daarbij net zo lyrisch als tijdens het werken aan de rekstok door Epke Zonderland. Bij het kunstrijden voor paren riep hij bij de uiteindelijke winnaars van het goud: "Wat ik zo leuk vind: Hij is de man, zij is de vrouw." Bestonden al die andere paren, volgens hem dan, uit transgenders?
TINTJE
'We' zijn niet altijd zo goed. Gelukkig is er dan vaak wel iemand uit een ander land bij wie we kunnen roepen dat haar/zijn winst "een Hollands tintje" heeft. Dan moeten ze dus wel iets winnen, zoals die Oostenrijkse skiër met een Hollandse moeder. Bij de elfde plaats van Heather Bergsma, die namens de VS de 500 m schaatsen voor vrouwen reed, werd niet gezegd dat die een Hollands tintje had.
"WOORDEN"
Veel winnaars van goud die na hun prestatie werden geïnterviewd riepen dat ze er "geen woorden voor" hadden. Dat wilde ik graag geloven, maar waarom kletsten ze dan nog zo lang door? Overigens, veelgebruikte typische Hollandse woorden waren bij interviews en commentaren: focus, flow, boost, rollercoaster.
NATIONALISTISCH
Volgens mij kwam het Koreaanse publiek naar de stadions niet om naar (top)sport te kijken, maar om Koreaanse winnaars te zien. Het duidelijkst bleek dat toen Suzanne Schulting goud won bij de 1000 m shorttrack. Er deden twee Koreaanse vrouwen mee van wie winst werd verwacht werd, maar ze gingen onderuit, dus zelfs geen brons. Direct daarna was al het Koreaanse publiek van de tribunes verdwenen.
In Nederland doen we dat beter, sportiever. Ga eens naar YouTube en vul bij 'zoeken' in: "Guljajev Heerenveen." Guljajev werd in 1987 wereldkampioen allround schaatsen in Heerenveen. Leo Visser was de beste Nederlander. Hij werd vierde. Toen voor Guljajev de Russische vlag werd gehezen en het Russische volkslied werd gespeeld, werd dat volkslied door het, voornamelijk Nederlandse, publiek meegezongen. OK, niet de tekst, maar "Lalala", maar je mag het toch zeker sportief noemen. Natuurlijk zien Nederlandse schaatsliefhebbers ook graag een landgenoot winnen, maar ze hebben ook bewondering voor buitenlanders die goed kunnen schaatsen.
GROOTOUDERS
Gaat dat een trend worden? Worden bij volgende EK's, WK's en Olympische spelen cameraploegen bij voorbaat gestuurd naar opa's en oma's van kanshebbers op ereprijzen, zodat die juichend in beeld gebracht kunnen worden als ze hun kleinkind over de streep zien gaan?
Cordes sur Ciel
1 dag geleden