Zo meteen steek ik mijn laatste sigaret op.
Zo begon dus mijn Beggartalk van 14 oktober 2012. Ik was er toen helemaal niet zo zeker van, maar bijna acht jaar later mag ik concluderen dat het inderdaad mijn laatste sigaret was.
Ik kom hierop, omdat op de website van Follow the Money een uitgebreid artikel te lezen is onder de kop
VVD en tabakssector remmen rookakkoord
We hebben het hier over het Nationaal Preventieakkoord, dat moet leiden tot preventie van de nadelige gevolgen van overgewicht, roken en overdadige alcoholconsumptie. Er werd gesproken aan zgn. 'tafels', waaronder een tabakstafel. De tabaksindustrie mocht niet meepraten. Niet alleen sigarettenfabrikanten als Philip Morris International vallen onder die noemer, maar ook tabakswinkels, de supermarktbranche en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, die de tabaksindustrie tot hun leden kan rekenen. (...) Maar de sector wist via de Kamer en coalitie alsnog directe invloed uit te oefenen op het tabaksbeleid.
In het definitieve akkoord raakten accijnsverhogingen, neutrale verpakkingen en een verbod op uitstallen verzwakt of vertraagd.
Met name accijnsverhoging is een belangrijk wapen in de strijd tegen het roken. Dat heeft in Australië goed gewerkt: daar kost een pakje sigaretten inmiddels 26 euro en rookt nog slechts 14 procent van de volwassenen. In Nederland was dat in 2018 nog 22,4 procent. Voor 26 euro koop je hier drie pakjes sigaretten.
De tabakslobby behoort tot de invloedrijkste van alle lobby's. Ik denk dat je zelfs kettingrokende VVD'ers er niet meer van hoeft te overtuigen dat roken slecht is voor de gezondheid. Waarom laten ze zich dan toch overhalen door de tabakslobby om preventiemaatregelen af te zwakken of te vertragen? Waarom laten de andere coalitiepartijen zich door de VVD overhalen?