De man links op de foto is Jitse Akse, de Nederlander die met de Koerden vocht tegen IS. Het beeld was onderdeel van een reportage in Een Vandaag, die werd uitgezonden op 2 januari jl. Hij deed, voor zover ik weet, geheel vrijwillig aan die reportage mee. Ondertussen is hij weer in het nieuws, maar nu als Jitse A. en als zijn gezicht nu op tv in beeld komt, wordt hij onherkenbaar gemaakt. Want Jitse is nu een verdachte.
Begrijp me goed: ik vind het een goede Nederlandse gewoonte om personen zo lang ze ergens van verdacht zijn niet met naam en toenaam en volledig herkenbaar in de diverse media te vermelden. Hetzelfde geldt ook voor familieleden en eventueel slachtoffers. Maar je kunt dit ook te ver doorvoeren. Als je het over een verdachte in allerlei liquidatiezaken hebt, kun je die natuurlijk Willem H. noemen, maar zo langzamerhand weet iedereen dat hij Willem Holleeder heet. En zijn gezicht is inmiddels zo vaak op tv te zien geweest, dat iedere Nederlander hem zal herkennen.
Jitse heeft vrijwillig op tv gemeld dat hij tegen IS gevochten heeft en mogelijk IS-strijders heeft gedood. Ik kan die foto ergens van het internet downloaden en dat kan iedereen die het zelfde kleine beetje handigheid met pc en internet heeft als ik. Waarom gaan het Openbaar Ministerie en de media dan ineens zo spastisch met dat beeld en de volledige naam om?
In de sociale media wordt veel geprotesteerd tegen de vervolging van Jitse. Hij is immers een held. Ik vind de vervolging terecht: een Nederlands staatsburger, anders dan in de functie van politieagent of militair, wordt niet geacht achter boeven of andere slechteriken aan te zitten. Maar het Openbaar Ministerie kan naar mijn oordeel volstaan met het eisen van een voorwaardelijke taakstraf van 10 uur, subsidiair een geldboete van de eerste categorie (maximaal € 450). De rechter kan volstaan met schuldigverklaring zonder strafopkegging.