donderdag 25 augustus 2011

Slim

Slimmelingen hebben weer een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen door met zinloze dingen mensen geld af te troggelen. Deze keer is het de 'Brugklastraining', waarover de Volkskrant bericht. Er is een aanbieder die de ouders verleidt door zijn pakket 'Bright brugklastrainingen' te noemen, daarmee de ouders het idee gevend dat je door die training bright (pienter, red.) kunt worden. Wat bieden die trainers zoal? Een Bright-training duurt slecht één dag. Dat kost je 245 euro. Er wordt namelijk gespeculeerd op bezorgde ouders: zal ons kind het wel redden bij het voortgezet onderwijs?

Je weet als ouder natuurlijk nooit of je kind, hoe slim het ook is, het wel zal redden. Dolph Kohnstamm, oud-hoogleraar ontwikkelingspsychologie - hij zal er dus verstand van hebben - schrijft: In zes uur zouden kinderen dan moeten leren hoe hun taken te plannen en organiseren en hoe het huiswerk goed te maken. Ook zouden ze in die zes uur kunnen leren dat leren leuk is. Dat hebben ze in de acht voorafgaande jaren op de basisschool kennelijk niet geleerd, maar dat zou dan in deze ene dag wél geleerd kunnen worden.

De Engelsen hebben een al eeuwen oud gezegde: "A fool and his money are soon parted." Degenen die deze trainingen bedachten moeten een bekende Amerikaanse spreuk in gedachten hebben gehad: "There's a sucker born every minute."
x