zaterdag 26 november 2011

Model

Door alle CO2-uitstoot warmt het klimaat steeds verder op, zegt het Klimaatpanel van de VS en dat is niet goed. Daar moeten we dus met ons allen wat aan doen. Een panel van Amerikaanse wetenschappers vindt dat maar onzin. Die hebben hun eigen modellen ontwikkeld en daaruit zou blijken dat het allemaal reuze meevalt, lees ik in Trouw. Wat moet ik als gewone man nou met al die voorspellingen? Wie heeft er nou gelijk?

Allerlei toekomstverwachtingen komen voort uit 'modellen' zoals:
- er gaan zo veel mensen per jaar dood aan 'meeroken' of aan de uitstoot van fijnstof;
- er komen zo veel mensen op minimumniveau bij of er verdwijnen er zo veel.

Het begint erop te lijken dat we in een soort sciencefictionwereld leven. We stellen feiten vast en vragen ons af: wat zou er gebeuren ALS. Ik heb de indruk dat er modellen ontwikkeld worden die leiden naar een uitkomst die de bedenkers ervan graag willen zien: Amerikanen houden niet van maatregelen die de economie beperken, dus die bedenken een model waarin het allemaal wel meevalt, maar die VN-wetenschappers vormen een stelletje pessimisten en bedenken een model waarin we met ons allen aan de ondergang werken. Let wel: ze gaan allemaal uit van dezelfde feiten.

Maar hoe zit het nu met die feiten? Recent zijn we hier in Nederland geconfronteerd met twee wetenschappers die hun eigen feiten bedachten en furore maakten met de conclusies die ze daarop baseerden.

Ik behoor tot diegenen die vinden dat je alleen dat voor waar moet aanvaarden, als het na empirisch onderzoek ook echt waar blijkt te zijn. Daarom heb ik niets met, bijvoorbeeld, godsdiensten, alternatieve geneeswijzen en de opvattingen van Geert Wilders.

Ik heb ook meer opvattingen dan kennis. Mijn opvattingen zijn gebaseerd op de kennis van anderen, omdat ik er vanuit ga, dat die eerlijk moeite gedaan hebben de waarheid te achterhalen. Maar wat moet ik nu denken van (de oplossing van) de schuldencrisis of de klimaatproblematiek als de deskundologen er niet gezamenlijk uitkomen?
x