'We toetsen de wensmoeder op stabiliteit, zowel psychosociaal als economisch. Een maatschappelijk werker onderzoekt of iemand een netwerk om zich heen heeft dat kan ondersteunen in de opvoeding.' ' Hoogleraar Frank Broekmans, voorzitter van de pijler voortplantingsgeneeskunde bij de NVOG, zegt dat in de Volkskrant. Dat is te lezen in een artikel waarin beschreven wordt dat veel ziekenhuizen alleenstaande vrouwen geen vruchtbaarheidsbehandeling willen verlenen.
Het morele argument dat alleenstaand ouderschap niet goed zou zijn voor een kind, wordt door instellingen niet hardop gebruikt. Dat zullen ze dus misschien stiekem wel denken. Let wel: hier wordt gesproken van een 'moreel' argument. Iemand vindt gewoon dat het niet hoort dat een kind maar één ouder heeft. Dus ga je maar zoeken naar andere argumenten en laat je de toekomstige moeder en haar omgeving door een hele reeks deskundigen onderzoeken.
Ik ben er helemaal voor dat elk kind de beste ouder(s) krijgt die het verdient. Maar het gros van de kinderen krijgt ouders, die nooit door enige deskundige zijn beoordeeld op hun opvoedkundige kwaliteiten. Het schijnt wel eens voor te komen dat kinderen door hun eigen vader of moeder gedood worden, terwijl deskundige hulpverleners op de hoogte waren van problemen.
Veel kinderen worden 'automatisch' geboren. Ze horen nou eenmaal bij een huwelijk, of de ouders nu geschikt zijn of niet. Die hebben er zelf ook niet over nagedacht.
De alleenstaande vrouw die een kind wil, met alle (medische) toestanden die daarbij horen, heeft daar, mag je aannemen, goed over nagedacht. Waarom gaan ze het haar nog eens extra moeilijk maken met het 'toetsen op stabiliteit, zowel psychosociaal als economisch'?
Cordes sur Ciel
1 dag geleden