vrijdag 24 mei 2019

HANDHAVEN

De Volkskrant schrijft: Seks tegen de wil van de ander moet strafbaar worden, ook als er geen sprake is van dwang, vindt minister Grapperhaus. Ook in andere media werd ruim aandacht besteed aan dit onderwerp.

Ik ben het in principe eens met het idee van Grapperhaus. Ik kan me überhaupt niet voorstellen dat iemand, tenzij deze psychisch gestoord is, plezier  beleeft aan seks waar 'de ander' geen behoefte heeft. Ook binnen het huwelijk - en binnen elke andere vaste relatie - moet iemand seks kunnen weigeren  op elk moment dat zhij daar geen zin in heeft.

In Zweden moet sinds 1 juli expliciete toestemming worden gegeven als iemand seks wil hebben. Tja, dan gaat de lol er wel heel gauw af. "Schat, wil je met me vrijen?" "Ja, ik wil." Seks is een van die activiteiten die, in het algemeen, niet plaats vindt in het bijzijn van getuigen. Hoe maak je  bewijsbaar dat je duidelijk hebt aangeven geen zin in seks te hebben, maar toch ... Leg je dat vast via een kort filmpje op je mobieltje? Wissel je whatsappjes uit? Ik ben niet het uitgesproken romantische type, maar ik zou zoiets toch wel een behoorlijke downer vinden. Er zijn talloze verbale en non-verbale mogelijkheden om aan te geven dat je wel of geen seks wil. In een goede relatie wordt een negatieve reactie zonder morren geaccepteerd. Je mag best laten blijken dat je wat teleurgesteld ben, maar ga dat niet overdrijven. Schenk voor beiden nog een glas in en begin een goed gesprek. In mijn relatie met Boukje was een goed gesprek vaak een mooi 'voorspel'.

Een andere vraag lijkt me relevant. Seks tegen iemands wil wordt beschouwd als verkrachting, dat is een behoorlijk ernstig misdrijf. Hoe gaan 'we' het verbod daarvan handhaven? Het is bekend dat verkrachting vrij vaak voorkomt, ook binnen vaste relaties. Er komen dus aardig wat meer misdrijven terecht bij een toch al onderbezette politie. Wegens het veelal ontbreken van getuigen zal het meestal een kwestie van woord tegen woord zijn. Case closed. Weer iemand erbij die zijn/haar vertrouwen in de rechtstaat heeft verloren. "Ze doen er toch niets mee."