dinsdag 4 januari 2011

Samenwerking

Ineens blijk ik niet alleen links te zijn (dat wist ik al), maar ook conservatief. Dat vindt Alexander Pechtold tenminste, die in het NRC Handelsblad van gisteren geciteerd wordt: "Niet alleen het kabinet, maar ook een deel van de oppositie is conservatief. Daar reken ik de SP toe en een groot deel van de PvdA. (...) De SP bijvoorbeeld moet juist teleurgestelde PVV’ers terug halen. Zo zijn we sterker dan als we samenklonteren", aldus Pechtold. Als ik Pechtold goed begrijp zijn er maar twee niet-conservatieve partijen: D66 en GroenLinks. Immers: Alleen een fusie tussen GroenLinks en D66 levert een positief beeld op bij kiezers op die partijen. Dat heeft Maurice de Hond uitgevogeld. Uit zijn onderzoek blijkt ook dat samenwerking/fusie tussen meer linkse partijen er niet toe leidt dat die partijen meer stemmen krijgen.

Het idee van Pechtold dat de SP "juist teleurgestelde PVV'ers" moet terughalen vind ik niet zo briljant. Het is immers een categorie stemmers die altijd teleurgesteld zullen zijn in de partij waarop ze bij de laatste verkiezingen hebben gestemd, omdat die niet gedaan heeft wat ze beloofd had. Dat geldt overigens voor alle partijen, want geen enkele kan alleen reageren en als ze dat wel zou kunnen, zou de praktijk iets weerbarstiger blijken te zijn dan de theorie. Nu 'bestuurlijke vernieuwing' voor D66 kennelijk geen kroonjuweel meer is, maar oud roest, kan deze partij de vrijgekomen tijd wellicht besteden aan een zorgvuldige analyse van 'de teleurstelling' en aan het schrijven van lespakketten voor alle soorten van onderwijs, waarin onze staatsinrichting en geschreven en ongeschreven wetten daarvoor ons jonge volkje worden onderwezen.

Het enige praktische wat PvdA, SP, GroenLinks en D66 bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten kunnen doen is lijstverbindingen aangaan, zodat er zoveel mogelijk restzetels binnengehaald kunnen worden. Die kunnen een rol gaan spelen bij de daarop volgende verkiezingen voor de Eerste Kamer. En we weten nu al zeker dat het bij de komende verkiezingsstrijd nauwelijks over de provinciale, maar vrijwel uitsluitend over de landelijke politiek zal gaan.

Volgens de laatste peiling van de 'Politieke Barometer' zouden VVD, CDA en PVV samen in de Tweede Kamer op 80 zetels komen. Deel dat door twee en je komt op 40 voor de Eerste Kamer, twee meer dan de kleinst mogelijke meerderheid. Maar ... op de datum van de verkiezingen hebben de meeste mensen intussen twee keer hun loonstrookje kunnen vergelijken met de gestegen uitgaven. Als dat tot negatieve conclusies leidt (Geen nieuwe keuken! Niet naar Isla Margarita! Die jurk staat je nog prima!) zal dat geweten worden aan de huidige regering en de partijen die haar steunen. Het wordt best spannend dus.
x