zaterdag 29 oktober 2011

Bosporna

Het is weer paddenstoelentijd! Dan mag ik weer met mijn camera de bossen in om nog weer meer foto’s te maken van die onwijs mooie en mysterieuze natuurverschijnselen. Er moeten in Nederland meer dan 4000 verschillende soorten staan, dus ik heb er nog wel een paar te gaan. Een van mijn favoriete plekken is de Heemtuin in Capelle aan den IJssel. Daar staan paddenstoelen waarvoor ze zelfs uit het buitenland komen. Een week of twee geleden werd er een ontdekt die er nog niet eerder groeide. Daar kwam dan ook meteen iemand van Naturalis uit Leiden op af. Een bijzonder plekje dus. Ik ga daar het liefst op een doordeweekse dag naar toe. Meestal ben je dan alleen. Zo niet vorige week. Ik liep er weer te genieten en ik had een paar mooie plaatjes geschoten. Met de rust was het echter gauw gedaan. Onder begeleiding van een gids arriveerde een groep van 12 dames, ik schatte ze zo rond de zestig, en die begonnen aan een rondgang met tekst en uitleg. Het lukte me een half uurtje om ze voor te blijven maar er was geen ontkomen aan. Mijn oog viel op een grote stinkzwam die net uit zijn ei was gekomen. Dat is op zijn zachtst gezegd een opvallend geval, niet in het minst door de geur die hij verspreidt. Rottend vlees komt dicht in de buurt. Fotogeniek is hij zeker. Ik zat op mijn knieën tussen de takken, mijn camera tegen de grond, maakte een paar foto’s en daar verscheen de vrouwenclub. Het viel te verwachten: hilariteit. “Rosalinde, moet je hier eens komen kijken. Een van je vriendjes.” “Ik neem aan dat u het niet over mij hebt” reageerde ik en vervolgens bevond ik mij in het middelpunt van een groep vrouwen die duidelijk onder de indruk waren van “vadertje natuur”. “Ik zou die kabouter wel eens willen zien die daaronder ligt” merkte één van de dames op en toen lukte het mij niet meer om serieus met mijn hobby bezig te blijven. “Jaja, scherpe foto’szitten er nu niet meer in” kwam het van links achter, waarop ik reageerde met de opmerking dat niemand zich zorgen hoefde te maken over mijn vaste hand. De natuurgids vond het welletjes en verloste mij van de afleiding. Ik maakte die ochtend nog een paar mooie foto’s. Het was een ochtend die me bij zal blijven als de ochtend van “bosporna met dames van zware zeden”. Bijgaande foto maakt de bron van inspiratie denk ik wel duidelijk.

Crisis

"Congressen kopen geen straaljagers", zei ooit PvdA-minister van defensie Vredeling, toen binnen een groot deel van de PvdA-achterban ('Nieuw Links') onvrede bestond over de aanschaf van nieuwe straaljagers en een partijcongres een motie daartegen dreigde aan te nemen. Als ik het me goed herinner is zo'n motie niet aangenomen.

CDA-minister Leers heeft nog niet geroepen: Congressen verlenen geen verblijfsvergunningen. Het zit er dik in dat er vandaag in het CDA-congres gesproken wordt over het alsnog verlenen van zo'n verblijfsvergunning aan de Angolese jongen Mauro. Volgens Leers is dat juridisch niet mogelijk, maar in de Volkskrant van vandaag beweren twaalf rechtshoogleraren dat het wel degelijk mogelijk is.

Ik vermoed dat Leers, 'als mens', wel degelijk gebruik zou willen maken van zijn discretionaire bevoegdheid Mauro die verblijfsvergunning te verlenen, maar hij staat onder zware druk van zijn CDA-collega's en -Kamerleden dat niet te doen, om de PVV niet tegen de schenen te schoppen.

Ik denk dat een meerderheid van het CDA-(congres) best zou willen uitspreken dat Leers van zijn bevoegdheid gebruik moet maken, maar durft die meerderheid dat ook? Leers kan dan maar twee dingen doen: die uitspraak volgen of aftreden. Het congres staat voor de keuze: de eigen minister of de hele regering te laten vallen. En wat gaan de dissidenten in de CDA-fractie doen? Hebben die het lef om in de Tweede Kamer met de oppositie mee te stemmen, als die per motie Leers wil dwingen de verblijfsvergunning te verlenen? In deze economisch moeilijke tijden kunnen we ons geen kabinetscrisis veroorloven is een argument dat zo maar van stal gehaald kan worden. Trouwens, de PvdA ziet liever ook geen crisis met daarop volgende nieuwe verkiezingen. Net als het CDA staat ze in de opiniepeilingen dik in de min.

Wat er vandaag in het openbaar in het CDA-congres gezegd gaat worden is nauwelijks van belang. De werkelijke discussies zullen in de wandelgangen gevoerd worden. Daar wordt de druk uitgeoefend. Ik denk dat er helemaal geen motie wordt ingediend en als dat wel gebeurt, wordt hij niet aangenomen. Ik hoop dat ik ongelijk krijg.
x