woensdag 30 november 2011

Bondgenoot

Mark Rutte heeft aan zijn bezoek aan Barack Obama in ieder geval drie boeken overgehouden: de tot nu toe driedelige biografie van president Lyndon Johnnson, geschreven door Robert Caro. Die delen zijn verschenen met tussenpozen van een jaar of acht en ik zit inmiddels even zo veel jaren te wachten op deel vier, waarin zijn (vice-)presidentschap beschreven wordt. Het werk wordt algemeen beschouwd als een van de beste politieke biografieën ooit. Rutte had ook een presentje voor Obama meegebracht, meldt Trouw: een shirt van het Nederlandse honkbalteam. Over Hollandse zuinigheid gesproken.

Obama zei gewoon 'Mark' tegen Rutte, maar er wordt niet bij gezegd, dat Mark gewoon 'Barack' mocht zeggen tegen de machtigste man op aarde. Het was natuurlijk wel een hele eer dat het gesprek plaatsvond in 'the Oval Office', de officiële werkkamer van de Amerikaanse president en dat het met maar liefst twintig minuten uitliep tot vijftig minuten.

Rutte vloog dus een hele oceaan over voor een gesprek van vijftig minuten. Zou er nou geen ambtenaar, hier of daar, geweest zijn die gezegd heeft dat je zoiets sneller en goedkoper, zonder allerlei veiligheidsmaatregelen, via Skype kunt oplossen? En moeten we ons nu trots voelen, omdat Obama Nederland de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten noemde? Hij wil ook graag een keer hier komen. 'Ik heb gehoord dat het een mooi land is met aardige mensen.' Misschien heeft zijn voorganger Bill Clinton hem wel verteld dat je ergens op de Brouwersgracht in Amsterdam geweldige appeltaart kunt krijgen. Na 'Mom' en God komt voor veel Amerikanen 'apple pie' immers op de derde plaats.

Tijdens die vijftig minuten zullen er best wat belangrijke onderwerpen aan de orde zijn geweest, zoals de eurocrisis en de economische crisis in het algemeen, maar wat kun je in zo'n korte tijd nou helemaal afspreken? En van hoeveel gewicht is dan de mening van dat kleine landje dat Mark Rutte vertegenwoordigde? De meeste Amerikanen moeten er een atlas bij pakken of Google Maps consulteren om erachter te komen, waar ze die 'belangrijkste bondgenoot' kunnen vinden. Als de media daar al enige aandacht aan het bezoek hebben geschonken. Vertel die Amerikanen erbij dat Amsterdam de hoofdstad van dat landje is en ze denken dat Nederland in de buurt van Sodom en Gomorra ligt. Ze zouden zich doodschamen voor zo'n bondgenoot.
x