dinsdag 22 februari 2011

Down

Al weer jaren geleden heb ik het ergens gehoord of gelezen: "De computer is van hulpmiddel tot excuus geworden." Een bedrijf dat later presteerde dan met jou was afgesproken riep: "De computer was down."

Het treinverkeer rond Utrecht liep gisteren weer eens uit de hand door een (valse) brandmelding bij de verkeersleidingpost van ProRail. De site van de Postcodeloterij bleek zo lek als een mandje, waardoor iedereen persoonlijke gegevens van anderen kon inzien. Bij de politie blijven tienduizenden dossiers op de plank liggen omdat de nieuwe computersystemen niet goed werken. Dat staat allemaal te lezen in één krant van één dag. Graaf even in je geheugen en je kunt er uit een recent verleden nog talloze voorbeelden aan toevoegen.

Ik ben geen tegenstander van computers. Ik heb al 25 jaar een pc in huis. Ik ben nu aan mijn zevende bezig. Die apparaten maken geen fouten uit zichzelf. Ze wachten geduldig tot een mens er software in laadt. Die software moest steeds sneller, steeds mooier. En werd dus steeds ingewikkelder. Maak iets ingewikkelder en er kan meer fout gaan. 'We' nemen niet meer de tijd iets nieuws zorgvuldig uit te testen. Er worden oude schoenen weggegooid voor we zeker weten of de nieuwe wel lekker zitten. De ov-chipkaart moest niet alleen een betaalmiddel worden, maar ook een hulpmiddel bij de marketing van de vervoersbedrijven: hoeveel 43-jarige vrouwen maken tussen 10 en 11 uur op zondagochtend gebruik van de trein tussen Buitenpost en Groningen?

Al die verbeteringen, al die vernieuwingen worden aangebracht om het leven van jou en mij nog wat makkelijker en plezieriger te maken. Kijk naar 'Kassa' en/of 'Radar' en luister naar de verhalen over overledenen die rekeningen thuis gestuurd krijgen, of levenden wiens bankrekening wordt gereduceerd tot nul. Daar kun je behoorlijk down van worden.
x