Toen moest het Maasstad Ziekenhuis een nieuwe bestuursvoorzitter zoeken. Nou, een goeie vind je niet zomaar. Dus stel je een interim-voorzitter aan. Die was, schrijft de Volkskrant, gauw gevonden: het werd Peter Weeda (65), lid van de Raad van Toezicht van dat ziekenhuis. Die Weeda had er dus (mede) op moeten toezien dat zijn voorganger geen fouten maakte. Er was wel een probleempje: Volgens de code voor governance in de zorg, die het Maasstad Ziekenhuis hanteert, mag een lid van de raad van toezicht de eerste drie jaar na het einde van zijn toezichtfunctie niet worden benoemd als (interim-)bestuurder. Deze regel moet belangenverstrengeling voorkomen, omdat de raad van toezicht de (interim-)bestuurders benoemt. Maar ja, ook een interim-bestuurder met een beetje kwaliteit vind je niet zo gauw. Dan moet je wat als Raad van Toezicht, toch?
Is die Weeda nou zo goed? In ieder geval in het verzamelen van handdrukken. Hij is bij het Ministerie van Onderwijs al eens vertrokken met een handdruk van twee jaarsalarissen. Bij Vektis, het onderzoeks- en informatiecentrum voor zorgverzekeraars, werd hij in 2009 ontslagen. Voor de vertrekregeling had Vektis 370 duizend euro gereserveerd. Ook geen lullig bedrag.
SP en PVV vinden elkaar weer eens in de Tweede Kamer. Zij vinden dat minister Schippers van Volksgezondheid iets moet doen aan de benoeming van Weeda. Die zal wel zeggen dat ze niet over het personeelsbeleid van ziekenhuizen gaat. En we moeten natuurlijk bedenken dat een code voor governance wat anders is dan een wet van Meden en Perzen. Voor topsalarissen heb je ook codes of richtlijnen, of principe-afspraken die de indruk moeten wekken dat er wel degelijk op verantwoorde wijze wordt gehandeld.
x